Det har gjorts studier bland annat i Skåne, som pekar på att de minsta hälsocentralerna förlorar resurser och att de skulle kunna bli tvingade att lägga ner. Det hänger samman med de faktorer som styr resurstilldelningen.
Det vikigaste är listningen, hur många patienter som är inskrivna. Men också faktorer som den vårdkvalitet som erbjuds och det vårdbehov som anses föreligga. Fler patienter och mer vårdtyngd ger mer pengar, enkelt uttryckt.
På fredagen hade hälsocentralen besök av landstingsrådet Gudrun Brunegård som reser runt bland centralerna i länet. - Från att ha varit en hälsocentral med skakig läkarbemanning har Ankarsrum en fast bemanning och hög tillgänglighet. Men det kommer att bli tuffare för de mindre på landsorten. Först efter ett halvår vet vi hur det nya ersättningssystemet kommer att slå, säger hon. I Ankarsrum finns inte längre någon läkarbrist. Tre läkare plus en ST-läkare arbetar tillsammans med fyra sjuksköterskor, två undersköterskor och två läkarsekreterare. Hon får medhåll av sjuksystern Kerstin Hörngren: - Det blir lite mer patienternas marknad framöver. Vi måste bli ännu mer lyhörda för deras krav. Men vi tror på det vi gör, så det ska nog gå bra. I väntrummet sitter Jimmy Öhr och hans dotter Johanna. - Vi blev skrivna här när vårdcentralen i Gunnebo lades ner. Jag tycker det har varit ganska rörigt i Ankarsrum med många stafettläkare Jimmy visste inte att den som vill kan byta hälsocentral.- Det kan bli aktuellt för vår familj. I så fall Esplanaden, man åker ju ändå till Västervik och gör ärenden.
Läs mer i lördagens tidning.