Halvtid för alkoholprojekt

Två och ett halvt år har gått av mastodontprojektet som ska minska alkoholkonsumtionen i Västervik med hälften. Men så här i halvtid är det fortfarande för tidigt att se några resultat av satsningarna.

Vill minska drickandet. Värdegrunden är viktig för att föra goda vanor vidare till kommande generationer och hindra att fler personer hamnar i missbruk, säger kommunens alkohol- och drogsamordnare Leif Svensson.  Foto: Elin Lundholm

Vill minska drickandet. Värdegrunden är viktig för att föra goda vanor vidare till kommande generationer och hindra att fler personer hamnar i missbruk, säger kommunens alkohol- och drogsamordnare Leif Svensson. Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-09-19 00:25
- Att förändra ett beteende tar lång tid. Man måste ligga på tålmodigt, långsiktigt och uthålligt, säger Leif Svensson som är kommunens alkohol- och drogsamordnare och dessutom anställd på projektet som ska minska drickandet i kommunen.
"I Västervik dricker vi mindre" heter projektet som ska pågå i totalt fem år.
Men gör vi det?
- Ja, i årskurs nio ligger kommunen under genomsnittet. För vuxna ligger vi ungefär på snittet, säger Leif Svensson.

Men det räcker alltså inte. Viktigast är förstås att få ner mängden alkohol för dem som redan befinner sig i riskzonen. Men den stora gruppen måttliga konsumenter är också betydelsefull. Det gäller även för dem att förändra sina alkoholvanor så att goda vanor sprids vidare till kommande generationer.
- Värdegrundsfrågan är det viktigaste för att ändra ett beteende. Genom att skapa självförtroende och trygghet hos människor kan de bli så starka att de kan göra medvetna, goda val och inte fastna i dåliga val och bli offer som man lätt blir om man gjort valet genom exempelvis grupptryck, säger Leif Svensson.

Projektet söker pengar varje år för att kunna genomföra sina satsningar. I år har länsstyrelsen bidragit med 600 000 kronor och kommunen med lika mycket.
Årets fokus ligger på att ge beslutande chefer kunskap om alkoholfrågor för att på så vis kunna påverka nedåt i organisationen. Man erbjuder också teater för gymnasieelever och deltar i en ungdomsarbetarkonferens på Öland.
Tidigare år har satsningen på föräldrastöd varit en viktig del i projektet. Det är en verksamhet som nu har permanentats inom kommunen och som Leif Svensson ser som mycket viktig i sammanhanget.

Mödra- och barnhälsovården är också ett område där alkoholfrågan står i fokus och där man försöker påverka förhållandet till alkohol hos gravida och småbarnsföräldrar.
- Varje år föds 50 barn med alkoholsyndrom och det är förvånande att det är så höga siffror med tanke på den omställning det är för en människa att bli gravid. Det borde vara ett incitament till ett ändrat beteende, säger Leif Svensson.

I dag dricker inte fler ungdomar än tidigare. Snarare tvärtom. Däremot är det så att de ungdomar som faktiskt dricker, dricker mer.
- Det som är nytt är att man i dag inte är en nörd när man är helnykterist. I stället blir man respekterad för att man tar ställning, säger Leif Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om