Han har besökt varenda ö

Roger Karlssons skärgårdsreportage om fornminnen finns nu sammanställda.

Västervik2004-01-17 01:00
Under mer än 20 års tid har fotografen Roger Karlsson i Västervik utforskat skärgården, både dess flora och fornminnen. I slutet av 90-talet och några år framåt har ett antal reportage publicerats där han berättat om och visat i bilder och kartor det han vet om de fornminnen han inventerat på öarna i Tjust och norra Misterhults skärgård.
Nu finns en sammanställning av dessa.
- Många har frågat mig om de inte skulle komma ut som bok och jag har funderat mycket på hur det skulle gå till, berättar han.
Mycket färgbilder och kartor innebär en hög tryckkostnad samtidigt som en bok om vår skärgård riskerar att mest ha en lokal kundkrets.
- Genom kommunens Arbetscentrum i Västervik fick jag till slut en möjlighet att göra den här sammanställningen, tack vare hjälp av Lennart Rydström där. Han har lagt in alla texter och bilder och dessutom gjort nya kartor.
Någon bok är det inte i tryckt form. Men den som vill kan köpa en utskrift i bunden form från Arbetscentrum, till självkostnadspris enligt principen print-on-demand. Kanske för att ta med sig i båten ut i skärgården.
- Men alla färgbilderna gör att det blir ganska dyrt, konstaterar Roger Karlsson.
En utskrift kommer att finnas på stadsbiblioteket att titta i.
Det är inte bara det tidigare publicerade materialet som finns med i den nya sammanställningen.
- Jag har lagt till en hel del nytt i texterna, så de är fylligare.
Totalt är det 179 sidor ovärderlig skärgårdshistoria som nu finns tillgängligt.
Han inleder med en ordlista över alla de gamla ord och uttryck som han använder när han berättar om fornminnena.
- Det är nog många som inte känner till dessa, tror han.
Kummel kanske de flesta av oss kustbor vet vad det är. Men böte, kase, skåre och vise? Eller stäk, moring, katsa och karv?
Varje ö har han besökt och varje ö har inventerats. Finns det fornlämningar på den då finns det med i den här sammanställningen. Och det är åtskilliga mer än dem som finns registrerade på Riksantikvarieämbetet.
Han börjar i söder, på Långö och Kråkelund, och arbetar sig sedan upp norrut ända till Torrö norr om Stora Askö.
Flera av de omskrivna öarna går att nå utan båt, till exempel Skälö, Korpaholmarna, Lucerna, Händelöp och Stora Askö. Men även ett fåtal fastlandsuddar finns med, som Vinö och Hallmare. Och så förstås Gränsö.
Varje fornlämning har ett eget nummer i både texten och på kartan så de är lätta att hitta. Dessutom finns varje ö beskriven i en kort inledning.
Hela samlingen är en verklig skatt som dokumentation över skärgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om