Han har skissat på billigare alternativ

Överge tanken på en stor stamledning genom hela Hornslandet och satsa på elva lokala lösningar. Det förslår ingenjören Claes O Nilsson. Enligt hans beräkningar skulle anslutningsavgiften komma ner under 100 000 kronor.

- Att bygga en lång stamledning med elva pumpstationer gör vattenförsörjningen till Hornslandet                    mer sårbar, säger Claes O Nilsson som förespråkar lokala system för vatten och avlopp.Foto: Ulrik Alvarsson

- Att bygga en lång stamledning med elva pumpstationer gör vattenförsörjningen till Hornslandet mer sårbar, säger Claes O Nilsson som förespråkar lokala system för vatten och avlopp.Foto: Ulrik Alvarsson

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2011-10-15 00:00

- Jag hade inte tänkt att engagera mig i det här, men så blev jag ombedd att räkna på en alternativ lösning, berättar Claes Nilsson.

Han är ingen VA-expert, men har en examen som byggnadsingenjör i botten. De senaste decennierna har han arbetat som båtbyggare, men drev dessförinnan en byggfirma, som bland annat var med byggde vattentorn och reningsverk i Rimforsa.

Resultatet av hans arbete blev ett lokalt VA-nät för Målängsområdet som i dag har 46 fastigheter. Tio av dem används som permanentboende. De skulle ha en gemensam lokal avloppsstation. I ursprungsförslaget skulle disk- och duschvatten (BDT-vatten) tas omhand lokalt, men efter kontakt med Naturvårdsverket har Claes O Nilsson modifierat sitt förslag så att både toalett och BDT-vatten transporteras till Västervik med lastbil.

- Det blir ändå en mer ekonomisk lösning än att dra en stamledning hit ut, säger han.

Han har valt att räkna på Målängen eftersom det är det område som han känner bäst, efter att varit fritidshusägare där sedan 1964. Numera är han permanentboende. Han tror att det kunde vara lämplig att bygga anläggningar efter samma princip hos varje byalag. Det skull elva stycken anläggningar. Kostnaden kan variera från plats till plats. Grönö som är den stenigaste platsen kan får räkna med högre kostnader.

Anslutningskostnaden bedömer han skulle bli 87 000 kronor för Målängsområdet.

Ett problem med lokala lösningar är att om det inte är kommunalt verksamhetsområde så kan man inte tvinga alla boende att ansluta sig till VA-nätet. Det gör att en gemensam lösning blir omöjlig om flera boende väljer att ställa sig utanför. Kommunalt verksamhetsområde innebär också att kommunen får ett kvalitetsansvar.

Claes O Nilsson tycker att det borde gå att göra området till kommunalt verksamhetsområde, men ändå välja en lokal lösning framför att dra en stamledning från Västervik.

Har kommunen granskar hans förslag?
Kommundirektören Carl-Magnus Mårheden ställer sig tveksam till idén:

- Vi måste bygga en lösning som håller för de kommande 50 - 100 åren. Då måste vi använda beprövad teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om