Han vill förbjuda slöja i skolan

Ska svenska skolelever få bära slöja? Frågan blommar upp med jämna mellanrum och i Västervik säger sig de flesta politiker som VT pratar med vara emot ett förbud, förutom en.

Emot. Johannes Regell i Socialisterna Välfärdspartiet vill se ett förbud mot slöja i skolan. Det handlar om att försvara rätten till frihet, säger han.

Emot. Johannes Regell i Socialisterna Välfärdspartiet vill se ett förbud mot slöja i skolan. Det handlar om att försvara rätten till frihet, säger han.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-09-04 08:10

Moderaternas gruppledare Jon Sjölander säger att politiker ska vara försiktiga med att reglera klädsel. Hans parti tycker att individen ska få bestämma över sin egen klädsel och att elevernas klädval ska respekteras.

– Dock får klädseln inte försvåra eller försämra undervisningen och lärarens möjlighet att utföra sitt professionella arbete, säger Jon Sjölander.

Varken Västerviks kristdemokrater eller miljöpartister har haft frågan uppe för diskussion. Anna Bodjo (MP) säger att förbud inte är rätt väg att gå och Lars-Inge Karlsson (KD) säger att det finns annat som är mer problematiskt, men att de måste diskutera det mer för att kunna svara på frågan.

Sverigedemokraterna har diskuterat frågan, även om det var ett tag sedan. Anders Loman, gruppledare, säger att de inte tycker att slöja på lärare är lämpligt men att de inte vet hur de ställer sig till slöja på elever.

– Vi är positiva till en diskussion om detta, säger han.

Skolverket säger att svensk skola inte kan ha generella förbud mot heltäckande slöja eftersom det skulle vara diskriminering. Johannes Regell i Socialisterna Välfärdspartiet säger dock att han och flera andra i föreningen vill se ett förbud mot slöja på svenska skolelever. Han säger att det är skolans och samhällets uppgift att skydda mot tvång, och att en allmän acceptans mot slöja i skolan inte skyddar dem som blir tvingade.

– Slöjan handlar om att kvinnor ska täcka sig. Man kan dra paralleller till våldtäktsdomar där kvinnor får skylla sig själva för att de varit klädda på ett visst sätt.

Finns det inte en risk att flickor hålls hemma från skolan om slöjan förbjuds?

– Vi har skolplikt i Sverige och om barn hålls hemma från skolan så begår föräldrarna ett brott. Skolan är en miljö där barn inte ska utsättas för föräldrars kontroll. Vår grundinställning är att det inte är barn som har religion, det är föräldrarna som har det.

– Vi försvarar allas rätt till frihet, det är vad det handlar om.

Ludvigsborgsskolan är en av kommunens skolor som har elever som bär slöja. Caroline Ålund, rektor, skriver i ett mejl att de följer det som Skolverket föreskriver och att de inte har haft några diskussioner om det. Även Åbyängskolan i Gamleby har elever som bär slöja.

– Jag ser olikheter i skolan och i vår värld som en tillgång, säger rektorn Ann Nilsson.

Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att om frågan skulle komma upp skulle han själv ha svårt att tänka sig ett förbud.

– Det känns helt fel. Man ska få använda de kläder man vill. Jag tycker inte om skoluniform heller.

Täckande klädsel

Det finns olika slags täckande klädsel inom både islam, men också inom andra religioner och kulturer. Inom den ortodoxa judendomen bär många gifta kvinnor en Tichel, en sjal som viras runt håret då håret ses som en sensuell och privat del av kvinnokroppen. Kristna svenska kvinnor dolde i regel håret under huvudduk efter att de gift sig och det gjorde man fram till för ungefär 100 år sedan.

Inom islam finns olika typer av täckande klädsel för kvinnor. Hijab är en slöja som täcker håret, halsen och ibland även axlarna. Chador bärs främst av muslimska kvinnor i Iran och är ett ytterplagg, vanligtvis svart, som täcker hela kroppen förutom händer, fötter och ansikte. En Niqab täcker hela ansiktet förutom ögonen och används främst i Saudiarabien och kring Persiska viken. En Burka täcker hela kroppen, inklusive ögonen. Burka används framför allt i Afghanistan, Pakistan och i norra Indien. En Burka är vanligtvis blå och gjord av siden eller viskos.

Källor: Svenska Dagbladet, Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om