Han vill leta skogsbränder – från luften

Flygplatsansvarig i Västervik vill kunna erbjuda snabbare brandflygsinsatser i kommunen. Räddningstjänsten ser positivt på idén.

Pilot. Ralph Löfberg, flygplatsansvarig i Västervik, ställer gärna upp på brandbevakning.

Pilot. Ralph Löfberg, flygplatsansvarig i Västervik, ställer gärna upp på brandbevakning.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-08-07 17:00

Att från luften lokalisera bränder i närområdet är något som Ralph Löfberg, pilot och flygplatsansvarig på Västerviks flygplats, är intresserad av.

– Min idé handlar om nödlägen. Jag kan vara uppe i luften på 10 minuter, säger han.

Löfberg vill gärna använda de resurser som finns på ett, enligt honom, vettigt sätt och ställer själv upp utan kostnad.

– Planet är godkänt för den här typen av flygningar. Det som fattas här på flygplatsen i Västervik är ett kommunikationssystem mellan piloten och räddningstjänsten.

Joakim Jansson, räddningschef i Västervik, säger att skogsbrandsbevakningen i länet är så effektiv och billig som möjligt. Den utförs av Frivilliga flygplanskåren på uppdrag av länsstyrelsen.

– Men vi har inget emot att piloter vill engagera sig. Det är bra med många olika metoder för att kunna välja efter behov.

Länsflygchef för Frivilliga flygkåren i Kalmar län, Hans Gerremo, säger att de tagit del av Löfbergs idé men ännu inte tagit ställning inom kåren.

– Vi har alltid beredskap att göra en insats för alla kommuners räddningstjänster, där de så önskar. Vår jour kan vara på plats med ett flygplan för översyn av eventuell brandplats inom en till två timmar.

I år skedde första larmet där Frivilliga flygplanskåren assisterade den 30 april. Sedan dess har två slingor, en i norra länet och en södra, flugits och varit bevakade i varierande grad. Länsstyrelsen samarbetar med räddningscheferna i kommunerna och utifrån prognoser bedömer man brandrisk och behov av brandbevakning från luften. Det är i huvudsak från Hultsfred, Kalmar och Borgholm som flygen utgått.

– I år har vi hittills flugit 160 timmar. Förra året var det närmare 200 timmar. Den här sommaren har brandintensiteten varit låg och vi har inte behövt köra dubbla slingor som i fjol, säger Bosse Forsberg, Frivilliga flygkårens samordnare för brandflyg.

Det har varit ett tiotal bränder som upptäckts och som brandflyget assisterat vid. De flesta var i maj månad.

– I Västerviks kommun har det varit ett antal som vi varit med på, bland annat i Ankarsrumstrakten.

Den norra och södra slingan tar cirka två timmar vardera att söka av med flyget.

– Från luften har vi ett stort synfält och rökpelare syns väl. Om vi ser något misstänkt går vi närmare för att fastställa vad det är. Men ofta är det andra saker; en motortävling där damm virvlar upp eller en lantbrukare mitt i vårsådden, säger Bosse Forsberg.

Vid en upptäckt brand eller larm från SOS ligger brandflyget kvar och lokaliserar vatten och körvägar. De pratar med räddningstjänsten och när de är på plats lämnar brandflyget området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om