Hans och Catharina hittade lyckan med bageriet: "Vi har bra liv"

Att driva ett bageri ute på en ö har sina sidor. Det har inte skrämt Hans och Catharina Carlén som älskar stillheten på Hasselö.

Mitt på Hasselö ligger Hagaslätt Bageri och kafé som drivs av Hans och Catharina Carlén.

Mitt på Hasselö ligger Hagaslätt Bageri och kafé som drivs av Hans och Catharina Carlén.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-06-29 18:00

Kafépärlor

De flesta gästerna kommer på grusvägen när skärgårdsbåten lagt till vid Hasselö Sand. Antingen till fots eller på cykel.

Efter 850 meter genom skogen når de öppen plats och en faluröd lada. Skylten i vägkanten och borden på gården med vita parasoller välkomnar till ett stopp vid Hagaslätt hembageri och kafé.

Från food trucken serveras fika, surdegsmackor, bullar och lättare luncher. På ett medvetet sätt - så ekologiskt och hållbart som bara möjligt.

Utbudet är begränsat, men bakat från grunden utan tillsatser. Det är stenmalet kulturspannmål från Warbo kvarn, ekologiskt rörsocker, kardemumma och ekologiskt smör.

– Ärlig mat och färska produkter, säger Hans Carlén som bakar allt själv.

– Våra bullar är lite dyrare. Våra råvaror kostar lite mera. Som kund gynnar du även lokala små gårdar att växa, ekologiska svenska spannmåls- och grönsaksodlare för kommande generationer. Som kund har du makten att påverka, säger Catharina.

Hans Carlén vänder på pizzadegen som senare ska bollas upp.
Hans Carlén vänder på pizzadegen som senare ska bollas upp.
Serveringstillståndet kom i april.
Serveringstillståndet kom i april.
Hans Carlén bakar allt själv.
Hans Carlén bakar allt själv.
Ledorden påminner Hans och Catharina Carlén om vad man vill med sitt liv på ön.
Ledorden påminner Hans och Catharina Carlén om vad man vill med sitt liv på ön.

Hans föddes i Västervik för 60 år sedan, flyttade tidigt och har levt i Italien, Kanada och de svenska storstäderna, men har alltid varit här på somrarna. Han har fortfarande en del uppdrag i sitt tidigare arbete som fotograf. 

Jämnåriga hustrun Catharina jobbar halvtid på distans som barnmorska och samtalsstöd. Den andra tiden med bageriets design, produktutveckling personal och marknadsföring.

De bestämde sig för en livsstilsomställning och hamnade för fem år sedan på Hagaslätts gård, som de hyr och vill stanna vid.

– Nio barn är födda här av en religiös familj. Jag känner ett lugn här, säger Catharina.

För att göra ladan till bageri och servering krävdes mycket jobb. Ena delen var ett gammalt stall och det fanns inget golv. Vagnskjulet var fullt av bråte, halm, taggtråd och gamla jordbruksredskap.

– Alla maskiner, kylar och bänkar är begagnat och återbrukat, berättar Hans och visar runt.

Han gick upp vid halv fem i morse och är klar med dagens bakande. Tittar till pizzadegen som jäst över natten. 16 kilo, med endast 25 gram jäst, ska bollas upp för att jäsa till 70 pizzor.

Skylten vid vägen får många att svänga in för ett fikastopp.
Skylten vid vägen får många att svänga in för ett fikastopp.

Planering är A och O för ett bageri ute på en ö. Transporter av pallvaror och kylvaror från Gränsö kanal måste lösas.

Beräkningar av hur många gäster som kan komma. Fyra eller hundra när vädret styr.

– Vi får siffror över hur många biljetter som sålts på båtarna och försöker anpassa bakningen. Tar det slut så tar det slut. Blir något över går det till hönsen och komposten som ger bra jord för att odla gurka och sallad till våra mackor, säger Catharina.

Den som förväntar sig bakelser eller bakverk blir besviken. Här vankas varken Budapest, Napoleon eller princess.

Däremot småkakor och möjligen cheesecake, morotskaka, ekologiska mazariner eller något i choklad.

– Jag är bagare, ingen konditor. Jag gillar inte att kladda, förklarar Hans med ett leende.

De nybakade frallorna finns från åtta på morgonen.
De nybakade frallorna finns från åtta på morgonen.
Kaksmulsbullarna är populära.
Kaksmulsbullarna är populära.
På gården odlas kålen ekologiskt.
På gården odlas kålen ekologiskt.
Rödbetorna är på gång.
Rödbetorna är på gång.
Örterna spirar i landen.
Örterna spirar i landen.

Vid dörrposten påminner deras ledord på svarta tavlan om hur de vill ha det. Hållbarhet, hantverk med hänsyn till djur och natur, vackert, kvalitet, ärlighet och kärlek.

– Vi känner meningsfullhet och kan inspirera andra och dela med oss av en snällare värld. Vi vill kunna se våra barn i ögonen. Därför jobbar vi på ett hållbart sätt, är de överens om.

Besökare uppskattar Hagaslätts stillhet och ser det som ett avslappnat ekofik. 

Går det bra för er?

– Vi har bra liv. Vi har valt det vi vill göra och älskar november här ute också. Ekonomiskt klarar vi oss, svarar Hans och lägger armen om frun.

Sommarjobbarna Emma En och Vera Henriksson finns bakom disken.
Sommarjobbarna Emma En och Vera Henriksson finns bakom disken.
Regnbågsflaggan visar att alla är välkomna.
Regnbågsflaggan visar att alla är välkomna.
Här tvättar man av händerna.
Här tvättar man av händerna.
Kardemummabullarna är omtyckta.
Kardemummabullarna är omtyckta.
Hagaslätt Hembageri

Kaffe: Ekologiskt Fair Trade är viktigast, nu av märket Zoéga.

Te: Markattas ekologiska te i påsar, fyra-fem olika smaker.

Sittplatser: 57 stycken. 27 inne och 30 ute.

Anställda: Två, och fem under högsommarveckorna 28-32.

Öppet: Från midsommar till vecka 34, klockan 11-16, lördagar till vecka 37. Pizzakvällar varannan fredag, året runt.

Specialaren: Bullarna. Kardemumma, vaniljsnurror med kaksmulor.

För allergikern: Alltid laktosfria våfflor, glutenfritt ibland, "men vi försöker alltid ordna något för alla".

Pris för kaffe med bulle: 72 kronor.

Karta: Hagaslätt - Hembageri och Logi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!