Just nu finns det fler lediga jobb på arbetsförmedlingen än tidigare år. Är du lärare, undersköterska, sjuksköterska eller produktionstekniker kommer du inte behöva leta särskilt länge. Du får jobb direkt. Hetaste jobben i Västervik hittar man inom vård, omsorg och skola samt inom tillverkningsindustrin.
– Det som gör att Västervik står ut jämfört med sina närmsta kommungrannar är att det finns en hel del av allting. I Oskarshamn finns exempelvis en mycket kraftig industrimarknad. Här är variationen större, säger Lars Borgemo, chef för arbetsförmedlingen i Västervik och norra Kalmar län.
LÄS OCKSÅ: Fler jobb att söka nu än tidigare
När många tänker på arbete idag är det högskoleutbildning som dyker upp i tankarna. Det kan vara en av vägarna till ett bra jobb, så klart, slår Borgemo fast, men det finns andra vägar. Är det bara ett jobb man är ute efter kan gymnasieutbildning räcka.
– Det första man ska göra är att skaffa sig en gymnasieutbildning, det kan räcka för att få ett jobb. Andra steget är att skaffa sig en högskoleutbildning eller annan eftergymnasial utbildning. Det är ett säkrare kort och möjligheterna att ta sig in på arbetsmarknaden blir naturligtvis större.
De som skriker högst efter arbetskraft i Västervik just nu är vården och skolan. Och det ser ut att hålla i sig även i framtiden. Många framtida bristyrken finns inom vården, i synnerhet specialistsjuksköterskor av olika slag, men även undersköterskor och läkare. Även den tekniska sidan inom industrin står inför en stor omställning med stora generationsbyten.
– Mitt råd är att kolla på de bristyrken som är att vänta och sedan anpassa sin utbildning efter det. Industrin kommer ha stora behov av olika typer av teknisk kompetens i framtiden. Där finns det både högskoleutbildningar och andra eftergymnasiala utbildningar att gå som kommer göra att man får det jobb man vill ha, säger Borgemo och tillägger:
– Det gäller att vara smart och planera sitt yrkesval efter arbetsmarknadens behov. Att enbart välja jobb efter sitt största intresse kanske inte är det bästa. Att bli fotograf eller journalist, till exempel, kanske är jättekul men det lär inte leda till något fast jobb så som arbetsmarknaden ser ut just nu.