"Här bodde min farfars farmors far"
- Det var med stort intresse som jag läste artikeln i VT om rektorsbostaden i Västervik. Ställmakare Johan Dahlström var min farfars farmors far.
Rektorsbostaden. Efter hand har det dykt upp nya uppgifter om det här gamla huset på Östra Kyrkogatan i Västervik som en gång gick under benämningen Bankska gården.Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Men alldeles nyligen kom det ett e-postmeddelande från Mats Walter i Karlskrona.
Nämnde Johan Dahlström fick rektorsbostaden av Västerviks stad 1805 i utbyte mot att han frånsa sig tomten där Cederflychtska huset (i dag Kyrkans Hus) ligger.
- Johan Dahlström gifte sig den 24 juni, midsommarafton, 1808 med prästdottern demoiselle Christina Elisabeth Rosander från Blackstad. I husförhör återfinns familjen, med min farfars farmor Helena Gustava Dahlström, som föddes 3 januari 1808, i Västervik. I Norra Qvarteret nr 98 som förr var beteckningen för rektorsbostaden, skriver Mats Walter.
Dahlström bodde inte länge i rektorsbostaden. Familjen flyttade till Blackstad och ny ägare till rektorsbostaden 1810 blev justitieborgmästaren Per Sjöberg.
- Släkten på min farfars farmors mors sida har jag bra koll på och längre bak i tiden finner man Robach, Thorsén, Gyllencashett, Hulzberg och Stierncreutz i den grenen.
- Det jag dock har svårt att hitta är Johan Dahlströms bakgrund, skriver Mats Walter. Han anger i husförhör från Blackstad att han är född i Kristdala den 3 april 1763. Dock hittar jag honom inte där.
Mats Walter vill gärna ha hjälp och om det finns någon koppling med en general Carl Fredrik Pechlin?
Rektorsbostaden kallades under en lång tid på 1900-talet för den Bankska gården. Den 1 april 1997 skrev Olof Söderlund om en vandring i Gamla norr och talar utförligt om personer som bodde i de olika husen i början av 1900-talet. Men just Bankska gården nämns bara i förbigående.
En som något minns kapten Bank är Tage Klein.
- Jag växte upp Jakobsgatan i Gamla norr på 1930-talet och minns en kapten Bank som då bodde i rektorsbostaden, säger Tage Klein. Det var en ganska så försynt man och som oftast var ute på sjön.
Nu undrar Tage Klein vem denne Bank var men det har inte varit lätt att få fram några uppgifter eller något som skrivits om denne kapten Bank.
Christer Eckerström på Arbetscentrum har hand om Sjömanshusdatabasen. I denna finns några uppgifter om Ludwig Karl Erik Bank. Han var född 1889 men födelsedatumet varierar mellan den 6 april och och den 6 december. Fadern var sjökapten och hette J.A. Bank och modern Lotten Bank.
Den första gången som Ludwig Karl Erik Bank registrerades i sjömanshusets rullor var den 3 april 1905 men då enbart registrerad som passagerare. Senare finns lättmatros, styrman och kapten nämnda som befattningar.
Dyring, Emma, Astrea och Milos var några av fartygen som Bank var på. Ångaren Emma var den enda som hade Västervik som hemmahamn. Redare som nämns är Otto Timan, F W Schiller samt N.P, Svensson och N Corfitzon i Helsingborg.
Rektorsgården eller Bankska gården byggdes redan i mitten av 1700-talet. Ägarna har varit många genom åren och nuvarande ägare är Dickie Schön som på ett förtjänstfullt sätt renoverat fastigheten
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!