Smak, restaurangen på Midgård i Västervik, är kravmärkt. De har ett kravmärke av tre, vilket innebär att antingen minst 15 livsmedel eller 25 procent av livsmedlen är kravcertifierade. Men Raymond Hanna, en av krögarna, säger att de börjat jobba sig upp mot nivå två. Då måste minst hälften av alla livsmedlen vara kravmärkta. Men det stannar inte vid maten.
– Vi har inga städmaterial som är skadliga för miljön heller, säger Raymond Hanna.
Enligt honom är det en vanlig missuppfattning att kravmärkt och ekologiskt är dyrare än andra livsmedel och han tror att vi behöver skaffa oss mer kunskap i frågan. Det behöver inte bli dyrare, säger han, om man jobbar efter säsong.
– Vi anpassar våra råvaror efter säsonger då de finns, då blir det inte dyrt.
Raymond Hanna tror att fler kunder söker sig till dem på grund av att de har mycket ekologiska varor, kaffe till exempel. Och när besökarna har ätit sig mätta blir de uppmuntrade att ta med sig eventuella rester hem.
– Vissa tycker att det är skämmigt men vi talar om varför matsvinn är dåligt och att vi månar om miljön.