Här får män lära sig sluta slå kvinnor

Kriminalvården har ett särskilt program för män som har misshandlat sin sambo eller fru, eller en kvinna som de tidigare har varit tillsammans med.

Kjell Skogö, Linda Karlsson, Christoffer Svedlund och Maria Spjut berättar om kriminalvårdens arbete för att stötta de utsatta kvinnorna och om det program som männen får gå, för att lära sig att inte slå.Foto: Karin Hertz

Kjell Skogö, Linda Karlsson, Christoffer Svedlund och Maria Spjut berättar om kriminalvårdens arbete för att stötta de utsatta kvinnorna och om det program som männen får gå, för att lära sig att inte slå.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-03-31 00:00

På fängelset i Västervik finns 73 platser för män som har gjort sig skyldiga till "våld, hot eller annat kontrollerande beteende gentemot sin kvinnliga partner eller före detta partner".

Programmet som de får gå heter Idap, som är en förkortning av Integrated Domestic Abuse Programme.

Liksom för övriga program på fängelset och i frivården finns det forskning som visar att de fungerar.

- Man följer upp dem och vet att det är mindre återfall hos dem som går de här programmen, jämfört med dem som inte har gått dem, säger Christoffer Svedlund, kriminalvårdsinspektör.

Programmet omfattar 27 gruppträffar. I ett tidigt skede går man igenom brottet och hur mannen ser på sin del i det hela.

Han får också redogöra för vad han anser att han behöver jobba med, så att det inte händer igen.

Gruppträffarna behandlar nio teman: icke-våld, icke hotfullt beteende, respekt, stöd och tillit, ärlighet och ansvarstagande, sexuell respekt, partnerskap, ansvarsfullt föräldraskap samt förhandling och rättvisa.

Brottsoffret får en partnerkontakt, som har kontakt med henne och upprättar en säkerhetsplan. Kontaktpersonen informerar kvinnan om hur hon får kontakt med kvinnojour och polis och berättar om programmet Idap. Kvinnan får också veta att det inte innebär någon garanti för att han inte blir våldsam igen.

- Men den bärande tanken är ändå att det ska reducera risken, säger Kjell Skogö, kriminalvårdsinspektör.

En förutsättning för att en person ska kunna gå programmet är att han har kommit så långt att han har erkänt att han har gjort fel, även om han inte håller med om hela domen. Han måste kunna se att det finns något som han behöver jobba med - och vilja göra det.

- Jag tror att man växer som människa, när man vågar ta tag i det här, säger Maria Spjut, som jobbar på brottsofferslussen (- se separat artikel).

Ofta har de här männen växt upp i familjer där våld förekom.

- Många säger att jag ville aldrig bli som min pappa, och nu sitter jag här. Kommer mina barn...? säger Linda Karlsson på programteamet.

Konflikthantering

Huvudsyftet med programmet Idap är att skydda kvinnor och barn, och ge mannen verktyg att hantera konflikter på ett bättre sätt.

I programmet får männen lära sig konflikthantering och att:

känna igen tecken på ilska

motverka impulsen till våld genom att tänka på ett annat sätt

hantera svartsjuka

erkänna kvinnors rädsla

stå på sig och ta emot kritik

kommunicera tankar och känslor

släppa taget i relationer.

Förutom de 27 träffarna i fängelset blir det en uppföljning med sex träffar i frivårdens regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om