34 av vårdplatserna på Västerviks sjukhus hålls stängda oktober ut. Avdelning 5 på medicinkliniken är hårdast drabbad och från och med den 12 september minskar avdelningens vårdplatser från 24 till tio. Hjalmar Åselius, basenhetschef på medicinkliniken, säger att bakgrunden är att man inte lyckas rekrytera sjuksköterskor. Det finns tolv sjukskötersketjänster på avdelning 5 men just nu saknas fem av dem och tre behöver rekryteras. Fram tills nu har landstinget täckt upp behovet med hjälp av hyrsjuksköterskor, men då de dels kostar mycket pengar och dels inte är någon långsiktig lösning på personalproblemet vill sjukhuset nu begränsa den inhyrda personalen.
– Konsekvensen blir att vi inte kan hålla vårdplatserna öppna, säger Hjalmar Åselius.
Om man ändå skulle hålla de 24 vårdplatserna öppna så skulle det påverka personalen negativt och leda till mycket övertidsarbete. Avdelningschefen Lena Svensson säger att det ändå inte hade räckt med övertid.
– Vi kommer redan nu behöva be personalen att jobba övertid. Det är väldigt slimmat nu. Om någon blir sjuk, vad händer då? säger hon.
Bekymret med rekrytering har mycket att göra med arbetsvillkoren. Om man utlyser en sjukskötersketjänst på en mottagning där man enbart jobba dagtid är det fler som söker. Men på en avdelning där det ingår att jobba kvällar och varannan helg är det svårare.
– Vi måste se till att sjuksköterskorna får återhämtning efter långa pass och att de har möjlighet att vidareutvecklas. Men det är också en lönefråga, säger Lena Svensson.
Medicinkliniken i Västervik har tre vårdavdelningar. 4:an har 17 vårdplatser och tre intensivplatser och är profilerad på hjärtsjukdomar. 5:an är profilerad på olika lungsjukdomar som cancer och kol, men också på allmän internmedicin. 6:an har 22 vårdplatser och hrlen medicinsk rehab och strokevård. Avdelning 5 som med sina ordinarie 24 platser varit störst blir efter den 12 september minst med tio platser.
Avdelning 5 har tidigare haft en medelbeläggning på under 80 procent men nu när platser försvinner finns risken att patienterna inte får plats. Hjalmar Åselius säger att beläggningen på de andra medicinska avdelningarna kommer att öka och att man kan bli tvungna att låna platser på andra avdelningar, till exempel ortopeden, kvinnokliniken och barnavdelningen. Det kommer att bli besvärligt för den läkare som ronderar, säger han.
– Det är inte önskvärt då unik kompetens finns på de olika vårdavdelningarna för att handlägga olika sjukdomar.