Här ges kvinnor en ny chans

Behandlingshemmet Västkustfamiljen vid Verkebäck, tidigare Valstadskollektivet, har fått nya ägare och heter sedan den 1 maj Viljebacken. -  Dykning och klättring är exempel på aktiviteter vi använder som redskap i behandlingen.

-Många av våra tjejer kommer från förtryck och övergrepp. Det är viktigt för dem att hitta en trygghet, en plattform, att utgå från för att därefter kunna starta ett nytt liv, säger Sofia Solenback på behandlingshemmet Viljebacken.

-Många av våra tjejer kommer från förtryck och övergrepp. Det är viktigt för dem att hitta en trygghet, en plattform, att utgå från för att därefter kunna starta ett nytt liv, säger Sofia Solenback på behandlingshemmet Viljebacken.

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-05-23 00:07
Det säger Sofia Solenback som tillsammans med maken Nicklas och Anders Persson står bakom företaget Viljebacken AB. Därtill finns fyra anställda. På fredagen har man officiell invigning och visning för speciellt inbjudna gäster.- Vi ska driva verksamheten vidare ungefär som förut, med skillnaden att vi ska ha maximalt 15 flickor mot tidigare 25. I praktiken blir det nog bara 10-12 platser.- Vi jobbar ju dygnet runt här och dryga tiotalet flickor blir lagom för att de i lugn och harmonisk miljö ska få den tid och uppmärksamhet de kräver.Viljebacken AB är en avknoppning av företaget Västkustfamiljen och Sofia Solenback var tidigare föreståndare på det mycket naturskönt belägna hemmet strax utanför Verkebäck. Även Anders Persson har jobbat här tidigare.- Vi tar helt enkelt över både klienter, personal och kunder, det vill säga de placerande myndigheterna, säger Sofia Solenback som ursprungligen kommer från Malmö.På Viljebacken behandlas kvinnor mellan 18 och 45 år från hela Sverige. Behandlingstiden är i regel 18 månader. Ofta handlar det om kvinnor som sysslat med missbruk och kriminalitet.- Men det kan också handla om flickor som har problem i hemmet eller som av olika orsaker mår psykiskt dåligt och riskerar skada sig själva. Många har suttit i fängelse, en del i upp till 12-15 år, berättar Sofia Solenback.- Många av flickorna kommer från förtryck och övergrepp. För dem är det viktigt att hitta en trygghet, en plattform, att utgå från för att sedan kunna starta ett nytt liv.Vissa flickor på hemmet behandlas enligt tvångslagar som Lagen om vård av unga och Lagen om vård av missbrukare, medan andra har sökt sig hit på eget initiativ.- I många fall utgör deras behandling här den sista tiden av ett utdömt straff. Även om strafftiden gått ut vill de allra flesta stanna kvar här under hela behandlingstiden, säger Sofia Solenback.- De fysiska aktiviteter vi har här gör att flickorna växer och deras självförtroende stärks. De får ta ansvar och lära sig lita på andra människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om