Här hittar du dina midsommarblomster

Jordbruksverket har skapat en databas, för allmänheten, som innehäller fakta om ängar, blommor, träd och värdefulla växter från mer än 300 000 hektar ängs- och betesmarker i Sverige.

I jordbruksverkets databas Tuva kan man hitta fram till midsommarblommorna och mycket annat i vår natur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

I jordbruksverkets databas Tuva kan man hitta fram till midsommarblommorna och mycket annat i vår natur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Västervik2012-06-22 00:00

I databasen, som heter Tuva, kan man söka efter de inventerade ängarna ända ner på församlingsnivå. Om man exempelvis söker efter ängsmarker i Västerviks kommun så kommer det upp 18 platser i sju olika församlingar.

Den som är intresserad av hagmarksträd får göra en längre utflykt. Där finns 223 platser i 14 av kommunens församlingar.

I dag finns 9 000 hektar ängsmarker, en rejäl minskning sedan slutet av 1800-talet då två miljoner hektar bestod av ängar. Nu till midsommar blommar bland annat prästkrage, åkervädd, skogsklöver och ängsklocka.

Tuva bygger på länsstyrelsernas inventeringar av svenska ängs- och betesmarker från 2002 och framåt. Databasen uppdateras kontinuerligt allteftersom nya marker inventeras. På Jordbruksverkets webbplats går det att söka efter natur- och kulturmiljöer som ängar, byggnader och odlingsrösen samt olika arter av blommor och träd som är viktiga för den biologiska mångfalden. Lagom till midsommar kan man söka efter ängar i närheten av där man bor och hitta blommor, ängssvampar, lador - fina miljöer för en picknick.

Databasen kan användas av både lantbrukare, forskare och allmänt naturintresserade. Det är möjligt att söka efter statistik, kartor och information om arter och kulturspår inom det aktuella området. I sommar kan du särskilt leta efter kattfot, en blomma som förr var vanlig på magra marker men som har minskat kraftigt. Svenska botaniska föreningen uppmärksammar kattfoten som årets växt.

Ängen är åkerns moder, sa man förr. Från ängen hämtades foder och det som kom ut i andra änden på djuren lade man på åkern som gödning. Ängen, som hölls mager, gav plats för en stor artrikedom. På en kvadratmeter äng kan det finnas mer än 50 olika arter.

Kategorier

Adressen till databasen är: http://www.jordbruksverket.se/5.50fac94e137b680908480004387.html (går också lätt att klicka fram från jordbruksverkets öppningssida). Kategorier som är sökbara:

hävdform, naturtyp, träd, buskar, geografi, flora/faunakvaliteter, svampar, mossor, lavar, inventerad mark, vattendrag, du kan få veta var du hittar klockgroda, apollofjäril eller karminspinnare och mycket mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om