Här lagas maten till Smaka på Tjust

Gymnasiets restaurangskola har öppet hus under Smaka på Tjust. VT hälsade på i köket under förberedelserna.

Päron. Läraren Ing-Marie Rais förklarar för Oliver Wallenius hur han ska skala och skära de inkokta päronen.

Päron. Läraren Ing-Marie Rais förklarar för Oliver Wallenius hur han ska skala och skära de inkokta päronen.

Foto: Elin Lönn

Västervik2016-09-23 22:20

Vid en bänk blir äpplen urkärnade och skivade och mitt emot görs smeten till kakan där äpplena ska spela huvudrollen. En bit bort rensas kantareller och champinjoner till en svampsoppa och bakom svampstationen blandas smet till lammfärsbiffar ihop. Ing-Marie Rais, lärare på Restaurang och livsmedelsprogrammet, går emellan bänkarna och ger råd åt eleverna. De går i ettan och det är första gången de lagar mat som ska serveras, innan har de jobbat med metodmatlagning.

– Det här är eldprovet, säger Ing-Marie.

Restaurang och livsmedelsprogrammet har deltagit på Smaka på Tjust i många år och konceptet har blivit en tradition. Men vissa rätter skiljer sig åt år för år. Äpplekakan som de bakar i år är ny till exempel. Under lördagen kommer skolan ha öppet för lunch och fika och de kommer också att sälja produkter som de tillverkat själva, till exempel citronsaft, lemoncurd och knäckebröd.

– De har jobbat med det här sedan början av september, säger Ing-Marie.

Eleverna är indelade i tre grupper: servering, kallkök och varmkök. Oliver Wallenius jobbar i kallköket och står när VT kommer och förbereder äpplen till äpplekakorna. Han tycker att det är kul att få vara med och laga maten.

– Det känns bra att jobba här, det är mer nervöst i serveringen, säger han.

I varmköket står Kristina Moras och knäcker ägg till färssmeten. Såsen och de andra tillbehören ska förberedas i dag men själva biffarna ska inte stekas förrän i morgon.

– Det känns lite nervöst men bra, säger Kristina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om