Ann-Margret Carlsson sätter på lite avslappningsmusik och fyra barn lägger sig till rätta på mjuka underlag på golvet i ett litet rum på Ljungbergaskolan. De är här för att ha avslappning, varva ner och "landa" lite. Barnen har valt att vara här själva, utanför på skolgården spelas fotboll och lek pågår för fullt. Inne är det elevledd harmoni som gäller.
Det hela började förra året när Ann-Margret Carlsson, lärare, och Pia Svensson, specialpedagog, införde avslappning som en del av elevens val. 12 elever nappade och de genomförde bland annat övningar i guidad meditation, genom en saga de skrev själva.
Ann-Margret Carlsson har länge låtit barnen i sina klasser prova avslappning som en del av skoldagen, vilket hon tycker ger resultat.
– Vi märkte att barnen har svårt att varva ner och känner sig stressade ibland. Vi sätter oss ned i början av dagen och samlar oss, och jag tycker att det märks skillnad, säger Ann-Margret Carlsson.
– Vissa barn sade också att det hade svårt att sova, på grund av stress. Det måste man ta på allvar, säger Pia Svensson.
Båda märker skillnad och menar att avslappning nog borde vara en del av alla elevers skoldag. Och nu har eleverna själva tagit över. Några frivilliga leder sina skolkamrater i avslappningsövningar under förmiddagsrasten.
– Jag blir nästan tårögd när de kommer in här, det är helt fantastiskt att barnen själva leder sina kamrater, säger Pia Svensson.
Moa Grankvist och Edla Liljedal går i fyran och är avslappningsledare.
– Jag tycker att det är skönt och bra, och det är roligt att läsa för de andra, säger Moa Grankvist.
Edla Liljedal:
– Ibland måste man slappna av och jag tycker att det är bra. Man blir lite lugnare och kan koncentrera sig.
Signe Lönnberg, Lykke Dahl, Vincent Kreutz och Agnes Fromell har valt att vara med den här dagen. De säger att det är skönt att få varva ner. De lägger sig ner och Moa Grankvist leder dem i avslappningen.
– Tänk på ert lyckligaste minne och forma det till en boll. Håll den i handen och ta in den i kroppen.
Det spritter lite i fötterna men de blundar och verkar slappna av rejält under de cirka sju minuter som avslappningen pågår.
– Det är för stort fokus på att barnen ska leverera hela tiden, många är stressade. Jag tror att man behöver ta det lugnt för att hinna med. Jag tror starkt på mer avslappning för fler, säger Ann-Margret Carlsson.