Utvecklingen för sysselsättningen i Kalmar län kommer fortsätta vara positiv under de kommande två åren. Men det kommer plana ut lite och Lars Borgemo, chef för Arbetsförmedlingen i Västervik, säger att det främst beror på två saker.
– Delvis beror det på omvärldsfaktorer och dels på att företag inte hittar den kompetens som behövs.
Att sysselsättningen ändå kommer att gå uppåt beror bland annat på att de svenska hushållen konsumerar mycket och att det finns ett fortsatt stort behov av folk inom branscher som skolan och industrin.
– Vård, skola, omsorg och den privata tjänstesektorn är hetast, säger Lars Borgemo.
Kalmar län står inför en del utmaningar de kommande åren. Dels är kompetensen lägre här än riksgenomsnittet och på sikt kommer grupperna med längst avstånd till arbetsmarknaden – det vill säga de utrikes födda, de över 55 år, långtidsarbetslösa och de utan gymnasieutbildning – att öka i storlek. Att kompetensen i regel är lägre beror bland annat på att industrin är stor här och att ungdomar får jobb efter gymnasiet. Om sysselsättningen går ner blir den gruppen sårbar. Lars Borgemo säger att företag nu för tiden inte bara söker efter arbetskraft.
– De söker folk som ska fungera i det sociala samspelet och kunna marknadsföra företaget. Kraven ökar.
Lars Borgemo säger att vi måste få in folk i arbete om länet ska kunna behålla sin välfärd efter år 2020.
– Länets befolkning blir äldre och de unga flyttar ut. Vi måste ha folk som arbetar för att dra in skatt. Behovet av resurserna kommer att öka men vi som ska dra in resurserna minskar. Vi måste ha jämna vågskålar, efter 2020 håller det inte ihop längre, säger han.
I Sverige kommer 101 000 fler personer att få jobb under 2017 och 2018, det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande. Siffrorna baseras på intervjuer med privata och offentliga arbetsgivare som svarat att de planerar att anställa fler. Arbetsgivarnas optimism har dämpats sedan i våras men är fortsatt stor. Det är storstadsregionerna som har den största tillväxten på jobb.
I år ökar sysselsättningen med 74 000 personer mellan 16 och 64 år.
– Det är glädjande att svensk arbetsmarknad fortsätter att visa sådan styrka. säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.