Här övar militären i Västervik

Flygfältet i Västervik har i veckan förvandlats till en militärbas med helikoptrar, räddningsfordon och kommunikationscentraler.

Debriefing. Efter övningen diskuterar förbandet hur det gick, och hur de kan jobba ännu bättre nästa gång.

Debriefing. Efter övningen diskuterar förbandet hur det gick, och hur de kan jobba ännu bättre nästa gång.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2016-11-18 20:00

Vid infarten till flygplatsen står två beväpnade skyddsvakter, dygnet runt, för att bevaka området. Det är dels för att skydda från inkräktare, dels för att se till att inget händer de militära objekten som befinner sig på området.

En bit från hangaren, som Försvarsmakten tillfälligt huserar i, står en lång rad mörkgröna containers som fraktats dit med lastbilar. De fungerar som bland annat kommunikationscentraler, förråd och bränsledepåer.

Bakom de fönsterlösa väggarna i nästan varje container befinner sig ett antal soldater som kommunicerar med både sjöfarten och luftfarten.

– Vi är cirka 75 personer, berättar Göran Svejder, förbandsinstruktör.

Det som pågår är en del av den stora nationella övning som Försvarsmakten genomför i Östersjön fram till den 23:e november. Det stora delen av övningen genomförs till sjöss, men också i luften och på land.

– Vår uppgift är att stötta marinen, genom att till exempel leverera reservdelar eller flytta folk, säger Göran Svejder.

När VT besöker området är soldaterna i full färd med en beredskapsövning, som går ut på att organisera sig inför en sjuktransport så snabbt som möjligt. Allt startar i ledningshytten, där en kod tas emot och så småningom förs vidare. Koden ska sedan tydas, så att besättningen i helikoptrarna får veta vart de ska, hur många skadade som befinner sig där och vilken utrustning som behövs.

– Det är tre personer, brådskande, men inget behov av utrustning. Inga motståndare på plats, meddelar en av militärerna, medan en annan skriver ut kartor åt helikopterbesättningen.

Alla är kuggar i ett stort maskineri, som samarbetar fokuserat och effektivt. Så småningom kör besättningen ut mot helikoptern, och när de väl kontrollerat att allt är som det ska inför start, avslutas övningen. Efter det följer en debriefing i hangaren.

– 14.25 gick larmet i ledningshytten. Första gången vi tog emot det tog det fem minuter innan det gick vidare till nästa person, men nu tog det bara fyra minuter, säger Göran Svejder, och konstaterar att hela övningen gick klart snabbare än förra gången.

– Det var en bra idé av er att ta bilen ut till helikoptrarna i stället för att gå eller springa, berömmer han.

Totalt deltar nära 2 000 personer i den nationella övningen, varav 1 700 kommer från marina förband. Målet är att öva på bland annat marin ledning, beredskapsplaner och utveckla förbandens förmågor med fokus på stridteknik och taktik.

Swenex

Swenex är en nationell övning. Fokus ligger på att försvara det svenska territoriet och svenska intressen. Den genomförs på ostkusten och runt Gotland mellan den 14 och 23 november.

Personal från samtliga marina förband deltar; Marinbasen, Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen, Sjöstridsskolan, Amfibieregementet samt Sjöstridsskolan. Ett 20-tal större stridsfartyg samt ett stort antal stridsbåtar och bevakningsbåtar deltar.

Dessutom deltar stridsflyg och helikoptrar från flygvapnet.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om