I hus nummer 6 finns avdelningen som inte märks, men måste finnas. Medicintekniska avdelningen har koll på totalt 4 491 apparater till ett värde av 312 miljoner kronor.
– Det är alldeles för mycket gamla prylar. Det medför större risker, säger basenhetschef Patric Bergström.
Verkstadens tio tekniker sköter exempelvis om apparatur för dialys, EKG, narkos, röntgen, blodtryck, lungventilering för Västervik, Oskarshamn och vårdcentraler ned till Ålem. Det mesta går att laga. Större saker repareras, små saker kasseras oftast.
– Många har jobbat 20-30 år och har ett brett kunnande, säger Bergström som började jobba här 1994.
Med åren har it-uppdragen med alla datasystem vuxit till lika stor del som de tekniska.
Då och då införs nya system som förenklar jobbet, till fördel för såväl patienter som personal. Ett sånt är överföringssystem som gjort det snabbare att få mätresultat vidare.
– I stället för att springa mellan avdelningar. Det används redan på akuten och medicinavdelningarna. Det funkar jättebra, säger Patric Bergström.
Ett annat exempel är att akuta röntgenbilder som tas efter klockan 23 skickas till läkare för bedömning – i Sydney, Australien!
Det är inte enbart tekniska aspekter som avgör vad som kan skickas, utan även juridiska för patientsäkerhet och sekretess.
– Det skulle finnas stora fördelar med att skicka bilder mellan olika regioner, Det tittar vi på tillsammans med it och jurister, säger Bergström.
Inför framtiden står vården inför stora utmaningar med en allt äldre och vårdkrävande befolkning samt med personalbemanning. Därför försöker man hitta nya digitala lösningar.
– Framför allt blir det bättre för patienterna, och säkrare. Sedan några år är det trendigt att prata om "Nära vård". Att själv eller med hjälp göra standardmätningar som blodtryck, blodvärde och syresättning och att vara uppkopplad för en läkarkontakt. Det körs redan i Kalmar som ett pilotprojekt. Jag är övertygad om att vi har det här inom en femårsperiod, säger Bergström.
Teknikutvecklingen fortskrider i ett högt tempo. Till sjukhusets medicintekniska avdelning kommer ständigt nya förslag och erbjudanden som ska utvärderas. Att följa flödet genom mässor, magasin och andra kanaler är nödvändigt, liksom samarbete med de andra regionerna i sydöstra regionområdet.
– Det händer nya saker hela tiden, man blir lätt fartblind när man sitter mitt i det, säger Patric Bergström.