"Här ska ingen behöva bo"

Inget avlopp, inget vatten och inget underhåll. Så ska ingen bo fastslog i går miljö- och byggnadsnämnden och beslutade att de boende i en fastighet på Vallongatan i Överum ska flyttas.

Foto:

Västervik2008-07-09 00:06
En unken doft sprider sig bland ogräset bakom de båda eternitkåkarna mittemot kyrkan i Överum. Krossat glas pryder uppfarten och ytterdörrarna hänger på svaj. Om man gläntar på dörren ser man rakt in i vad som en gång var fina lägenheter med vackra parkettgolv. I dag är det sjaskiga tomrum med hemmagjorda eldragningar och en air av övergivenhet och misär. Badrummen är sönderslagna, toaletterna fulla av papper och i köket står spisen utdragen mitt i rummet. Några meter längre bort ligger ett gult hus med träpanel. Bakom tygskynkena för fönstren bor det människor. Detta trots att huset i dag saknar el, vatten och avlopp. På gården står en vattentank, ditställd av VA-verket efter att någon under försommaren slagit sönder vattenmätaren. Lägenhetsdörrarna är fulla av hål och det är åratal sedan avloppet slutade fungera. Och nu bör man alltså inte längre få bo i huset enligt miljö- och byggnadsnämnden.- Vi har tagit beslutet att det absolut inte är lämpligt att bo i de lokalerna, knappt ens att vistas där, säger Waldemar Koch från miljö- och byggnadsnämnden. - Eftersom vi vet att det är människor med sociala problem som bor i fastigheten har vi också gett i uppdrag till våra tjänstemän att ta kontakt med socialtjänsten så att man så snabbt som möjligt kan hitta en lösning på problemet. Egentligen konstigt att socialen inte ingripit för länge sedan, problemen har varit kända under flera år. Enligt en av våra medlemmar i nämnden så har avloppet inte fungerat på minst fyra år och det innebär att det funnits en stor smittorisk, både för de boende och också för andra personer. I nuläget bor det, enligt uppgift, hyresgäster i tre av fem lägenheter. Någon hyra erläggs dock inte enligt konkursförvaltaren Grönberg Cederlöv Adovkatbyrå. Inte till dem i alla fall. På hyreskontraktet står det att Richlack AB från Ljungby är hyresvärd. Till det företaget finns ingen kontaktinformation. Företaget som äger fastigheterna, och som är begärt i konkurs, heter i dag Copiad Fastighets AB. När man ringer deras telefonnummer möts man av ett meddelande att numret upphört och att hänvisning saknas. Ansvaret ligger dock hos konkursförvaltaren, det påpekar Waldemar Koch.- Det är alltid så att det är fastighetsägaren som har ansvaret och i det här fallet är det den här advokatbyrån i Stockholm. Är det deras ansvar att se till att de boende flyttar ut?
- Ja. De har bett om uppskov i 45 dagar men det valde nämnden att inte ta hänsyn till. Vi måste agera fort här och det är förskräckligt att någon överhuvudtaget fått bo i det här huset. Det strider mot så många lagar och förordningar att jag inte ens orkar räkna upp dem. Hur lång tid har fastighetsägaren på sig innan huset ska vara tomt?
- Senast en vecka efter att de tagit del av beslutet, men om allt går som vi hoppas så hittar vi en gemensam lösning med socialkontoret så att det här går ännu snabbare. Ingen människa ska behöva bo så här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om