Här startar eleverna dagen – med tabata

Varje tisdagsmorgon startar Ljungbergaskolans elever sin dag med träning på skolgården. Att jobba hårt i 20 sekunder och vila i 10 är optimalt för barn.

Ledare. Förskoleklassens elever leder passet.

Ledare. Förskoleklassens elever leder passet.

Foto: Karin Hertz/VT

Västervik2017-10-16 07:30

På Ljungbergaskolan startar varje tisdagsmorgon med ett tabatapass. Korta högintensiva rörelser är den bästa träningen för barn och Ljungbergaskolans personal har valt att testa tabata.

När klockan ringer in för lektion stannar barnen på skolgården istället för att gå till klassrummet.

Alla utom förskoleklassens elever och femteklassarna ställer sig på fotbollsplanen. Idrottsläraren Erik Winge startar musiken och förskoleeleverna börjar att leda gruppen.

Skoleleverna har kört tabatapass sedan terminsstarten. Erik Winge har under tiden reflekterat över vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra.

– Tabata lyfts fram som en mirakelgrej men det är inte hela sanningen. Egentligen skulle vi nog köra två eller tre tabataserier istället för en hel serie som vi gör i dag.

Han har kommit fram till att dagens övningar kanske är för komplicerade.

– Vi kanske istället borde satsa på enkla högfrekventa rörelser istället så att barnen hinner komma upp i puls, säger Erik Winge och berättar att de testat att mäta barnens puls med pulsband.

Resultaten visar att pulsen går upp snabbare och mer när barnen springer eller flyttar kroppen framåt.

– Just nu försöker vi hitta bra övningar som är pulshöjande. Det måste vara enkelt och passa alla elever, från förskoleklass till årskurs sex.

Helst skulle Erik Winge se att varje skoldag i veckan startar med fysisk aktivitet, gärna med ett 20 till 30 minuter långt pass.

Att starta dagen med fysisk aktivitet är väldigt gynnsamt, berättar han och visar en bild som föreställer nio- till tioåringars hjärnor. Det är forskaren Chuck Hillman vid University of Illinois som har undersökt inlärningen hos barn. En grupp barn fick leka som vanligt, den andra gruppen fick vara mer fysiskt aktiva.

– Barnen fick göra både lätta och svåra mattetester. För de enklare testen är det inte så stor skillnad mellan de två grupperna. Men de barn som hade varit fysiskt aktiva klarade de svårare mattetesten mycket bättre, säger Erik Winge.

På bilden som Erik Winge visar är hjärnorna hos de aktiva barnen helt rödfärgade, när de gör det svårare mattetestet. Barnen som hade lekt som vanligt använde ungefär lika stor del av hjärnan som de gjort när de genomförde ett enklare test.

– De barn som varit fysiskt aktiva använder hela hjärnan när de får en svårare uppgift. Det här visar ju att om man ska ha matteprov en dag, då är det bra att börja dagen med rörelse.

Klassläraren Mattilda Liffner är väldigt positiv till satsningen.

– Jag märker en jättestor skillnad, skillnaden var verkligen slående första gången vi gjorde det. Och nu när vi har upptäckt att det är så finns det inte längre ett alternativ, det är bara att köra. Det märks att dopaminet ger effekt, säger hon.

Mattilda Liffners elev Nathalie Bohm har också märkt effekt.

– Man blir pigg och glad, säger hon.

Rörelse i skolan Eriks rörelsetips

Ljungbergaskolan har sökt och fått pengar från Hälsofrämjande skola, för att utbilda sig i hur rörelse påverkar inlärning. Den utbildningen genomgick all personal på skolan innan terminen startade.

Idrottsämnet blev ett kunskapsämne 2011 och heter numera Idrott och hälsa.

Erik Winge är mån om att förmedla rörelseglädje. Han berättar att han själv alltid idrottat, till en början inom lagidrotten och numera sysslar han med långdistanstriathlon.

Drivkraften är att se när barnen lyckas. När de barn, som inte tror att de kan, i själva verket klarar av mer än de tror.

Gå ut i skogen och använd terrängen. Då får du en naturlig pulshöjning.

Lek i snö och gå vid sidan om cykelvägen och pulsa i snön.

Spring med barnen, men anpassa springandet till barnen.

Det finns hinderbanor att använda.

Är du förälder, engagera dig i barnens lek.

Barn gör det vi gör. Vi kan säga en sak men om vi inte gör som vi säger tar de inte till sig det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om