Hans Wennström, kyrkoherde i norra Tjust pastorat, säger att det kan vara en aning missvisande, då det är många kvinnor som engagerar sig inom kyrkan.
– Det är ingen fördom att det är många kvinnor, det är så och det kommer fler. Traditionellt har det varit många män på kyrkomötena men det sker en förändring.
Hans Wennström tror att det kan ta lite längre tid med jämställdhetsarbetet inom kyrkan än i övriga samhället och att det beror på att manssamhället varit starkt inom kyrkans värld. Han säger att det spelar stor roll vilka som jobbar i kyrkorna, även om kön inte är den viktigaste parametern.
– Det viktigaste är att det är människor som är engagerade och intresserade. Men balans är alltid eftersträvansvärt.
Lena Folckner kandiderar för Borgerligt alternativ i södra Tjust pastorat. Hon står som nummer två på valsedeln och hon tycker inte att det spelar någon roll om det är män eller kvinnor på listorna.
– Jag tror generellt inte att det spelar någon roll. Det här är inte en diskussion vi har haft, vi har tagit med dem som varit intresserade?
Är det svårare att få med sig kvinnor i nomineringarna?– Jag har inte tänkt så. Jag tycker att vi gjort ett bra arbete.
Men Lena Folckner håller med kyrkoherde Hans Wennström om att det är många kvinnor som engagerar sig i kyrkoarbetet.
– Det är otroligt många kvinnor som arbetar frivilligt och kokar kaffe och gräddar våfflor. Men jag tror inte att de är missnöjda, de vill kanske inte engagera sig i en nomineringsgrupp.