Hårda tider väntar gymnasiet

Om fem år kan var tredje gymnasieelev vara bort från Västerviks gymnasium. De närmaste åren måste kostnaderna minska med 17,2 miljoner kronor.

De närmaste åren måste kostnaderna på Västerviks gymnasium minska med 17,2 miljoner kronor. Arkivfoto: Ellen Nielsen- Kindstrand

De närmaste åren måste kostnaderna på Västerviks gymnasium minska med 17,2 miljoner kronor. Arkivfoto: Ellen Nielsen- Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2011-03-09 17:05

Det har aldrig gått så många elever på Västerviks gymnasium som det här läsåret. Med 1 500 elever är skolan trångbodd. Redan nästa år kommer antalet elever att minska, och sedan minskar det snabbt enligt befolkningsprognoserna. Till 2016 kommer elevantalet att ha minskat med 37 procent.

Omsatt i pengar så behöver gymnasiet minska sin kostym med 17,2 miljoner, enligt förvaltningschefen Kjell Fernandi. Gymnasiets totala omsättning ligger på ungefär 140 miljoner kronor.

Gymnasiechefen Staffan Erlandsson lägger till att det finns ett osäkerhetsmoment när det gäller elevminskningen. Flera friskoleaktörer ha ansökt om att få starta verksamhet i Västervik. I några fall räknar de med att bygga upp en verksamhet med några hundra elever. Det kan öka pressen på gymnasiet ytterligare.

Kan utvecklingen leda till uppsägningar?
- Det är för tidigt att säga än, säger Staffan Erlandsson.

Förvaltningschefen Kjell Fernandi säger att större delen av de kostnader skolan har är personal. Antalet tjänster kommer att minska, men så långt det är möjligt hoppas han att det ska gå att lösa med naturliga avgångar.

- Vi har haft samma utveckling med minskande elevantal i grundskolorna. Där klarade vi det förhållandevis smärtfritt, säger han.

Den andra delen man kan spara på är lokaler. Där har gymnasiechefen presenterat en lokalutredning.

En besparing blir att Hammargymnasiet i Gamleby läggs ner inom några år, och verksamheten flyttar in på Västerviks gymnasium. Det finns en inriktning att eleverna i gymnasiesärskolan ska komma närmare eleverna i den "vanliga" gymnasieskolan.

- Eleverna på gymnasiesärskolan vill själva inte bli utskiljda, säger förvaltningschefen Kjell Fernandi.

En annan lokal som kan avvecklas är "frisörsalongen" på Stora Torget. Hösten 2012 skulle frisörutbildningen kunna flytta in på Torpaskolan på Karstorpsområdet. Torpaskolan utvecklas i så fall till en hantverksskola.

För att klara de stora elevkullarna har gymnasiet hyrt paviljonger fram till och med den förste juli i år. Staffan Erlandsson tror att man kommer att behöva paviljongerna i ytterligare minst två år. En anledning är att man fått stänga lektionssalar på gymnasiet på grund av mögelproblem. Risken finns att saneringen drar ut på tiden.

Att flytta ut ur saluhallen är inte aktuellt. Där befarar Staffan Erlandsson tvärtom att antalet elever kan komma att öka. Därför kan man bli tvungen att flytta en del av den teoretiska undervisningen till Östersjövägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om