Hårdare krav slår mot halvtidssjukskrivna

Västervik2005-03-19 00:25
Arbetsförmedlingens biträdande chef Ingegerd Hilding Sjöblom har förståelse för Elisabeths känsla av att vara i kläm mellan myndigheterna.
- Det är en svår situation hon har hamnat i, men arbetsmarknaden är tuff och höga krav ställs på de arbetssökande, säger hon.
Arbetsförmedlingen kommenterar inte ett enskilt ärende, men generellt väger Arbetscentrums utvärderingar tungt när handläggarna ska ta ställning till om en person har tillräckliga förutsättningar för att kunna jobba.
- Jag har själv gått igenom kursen på Arbetscentrum och tyckte den var ganska rolig. Det kan ju verka lite barnsligt och löjligt med instruktioner till en grytlapp, men arbetsuppgifterna ska spegla och ge förståelse för de arbetsmoment och instruktioner som även förekommer på en fabrik eller i en affär.
Arbetscentrum/Rehab ska fungera som en instans för samverkan runt utredningar för socialtjänst, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Tanken är att myndigheterna ska vara överens om vilken väg som är bäst för den enskilda individen.
I Elisabeths fall föreslog Arbetscentrum fortsatt utredning inom sjukvården.
- Utredningen görs för att bedöma vart personen ska slussas vidare. Kan man inte hitta en sysselsättning på den arbetsmarknad som finns, måste man ge ett förslag om hur individen ska tas om hand. Om vi på arbetsförmedlingen har bedömt att vi inte kan stödja henne, kanske något annat kan ske.

Att arbetsförmedlingens bedömning av Elisabeths arbetsförmåga skiljer sig från läkarnas och Försäkringsmedicinskt center i Tranås, förklarar Ingegerd Hilding Sjöblom med att man har olika perspektiv.
- En läkare är inte insatt i arbetsförmedlingens kunskaper och bedömningar om de krav som finns på arbetsmarknaden.
Andra faktorer som påverkar besluten är en hårdare politisk press på arbetsförmedlingarna, och även tuffare krav från arbetsgivarna.
- Kraven på praktiska och teoretiska kunskaper ökar hela tiden. När utbudet av arbetskraft ökar, så blir det svårare för den som inte uppfyller arbetsgivarens förväntningar.
Många arbetsgivare avstår från att anställa halvtidssjukskrivna eftersom man fruktar utgifter för sjukskrivningar och rehabiliteringar. Detta tvingar arbetsförmedlingen att prioritera bland de arbetssökande.

- Vi vet av erfarenhet att det inte går att få ut en del personer, eftersom arbetsgivarna har de här kraven. Men vi lyckas ändå hitta arbete för många som är arbetshandikappade genom exempelvis arbetsprövning hos arbetsgivare, lönebidrag och anställningsstöd, säger Ingegerd Hilding Sjöblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om