Hårt tryck på äldrebostäder

Behovet av ett nytt, särskilt boende för äldre i Västerviks tätort är fortsatt stort. Och trycket på befintliga boenden ökar i takt med att antalet äldre ökar i kommunen.

Trycket är hårt på de särskilda boendena i centralorten, men tack vare ombyggnaden av 16 platser på Annagården har det blivit något bättre. Foto: Anders Steiner

Trycket är hårt på de särskilda boendena i centralorten, men tack vare ombyggnaden av 16 platser på Annagården har det blivit något bättre. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-10-30 00:07
Även politikerna i socialnämnden tycker att det går långsamt med iordningställandet av nya bostäder för äldre. - Det har tagit för lång tid både med Edshöjden och Ekliden, tycker socialnämndens ordförande Marie-Louise Lundgren (m). I september förra året gav nämnden kommunstyrelsen i uppdrag att ta sig an ärendet om ett nytt boende i Västerviks centralort och upplåta en tomt för nybyggnation. Marie-Louise Lundgren berättar att hon i samtal med kommunens pensionärsråd fått höra att områdena Stenhamra och Prosten är heta önskemål från pensionärerna. - Tydligen finns det ett gammalt beslut från 1976 om att det skulle byggas ett äldreboende vid Stenhamra och det önskemålet finns fortfarande kvar. För att möta det ökade trycket togs så sent som i oktober ett beslut om att bygga om 16 av Annagårdens korttidsplatser till särskilt boende. Då stod ett 40-tal personer i kö för att få plats på ett särskilt boende i kommunen. Antalet har nu minskat. - Flera av dem som väntade då fanns redan på Annagårdens korttidsboende. Nu har de kunnat erbjudas plats i det särskilda boendet i stället, berättar socialförvaltningens boendesamordnare Birgitta Zeed, som är ansvarig för att hitta platser åt dem som beviljats särskilt boende. I dag finns ungefär 15 beslut som ska verkställas och boenden som ska ordnas. Birgitta Zeed håller med om att det brådskar med nya bostäder. - Trycket är som störst på boendena i centralorten, säger hon. Händer det att människor som bott i Västervik i hela sitt liv tvingas flytta till landsorten för att få boende?
- Blir det en plats ledig där är det min skyldighet att fråga och att anvisa ett ledigt boende. Men vi tvingar aldrig någon att flytta mot sin vilja om det inte är absolut nödvändigt, till exempel om personen inte klarar sig själv. Och i de lägena ger jag alltid ett löfte om att man ska få flytta till ett annat boende så fort det är möjligt. Den respekten tycker jag är viktig att visa de äldre, säger hon. Socialtjänstlagen stadgar att personer som beviljats plats i särskilt boende ska få en sådan inom tre månader efter beslutet. Birgitta Zeed ser inga problem med det. - I det stora hela lyckas vi verkställa det. Det händer ibland att vi har ett eller två ärenden där vi inte gjort det, men då handlar det oftast om personer som blivit erbjudna en plats men tackat nej i väntan på något annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om