Hasselörodd start för sjönära båtmöte

Hasselörodden startar årets Boat meet. Mässan som ska locka all världens båtfolk till Västervik.

Traditionell rodd till Västervik.  Sjömärken, gamla ekor och folkliv.  Det var det sjönära Västervik som stod i fokus under gårdagens Hasselörodd och start för årets boatmeet.  Tappra roddare kämpade hela vägen från Hasselö, men först i hamn blev systrarna Lisa och Anna Bengtsson (längst till höger).   Matz Pettersson (andra till höger nedre raden) från Västerviks museum kunde konstatera att även årets upplaga av rodden blev en lyckad tillställning.

Traditionell rodd till Västervik. Sjömärken, gamla ekor och folkliv. Det var det sjönära Västervik som stod i fokus under gårdagens Hasselörodd och start för årets boatmeet. Tappra roddare kämpade hela vägen från Hasselö, men först i hamn blev systrarna Lisa och Anna Bengtsson (längst till höger). Matz Pettersson (andra till höger nedre raden) från Västerviks museum kunde konstatera att även årets upplaga av rodden blev en lyckad tillställning.

Foto:

Västervik2006-07-20 00:25
Det är tidig morgon, klockan är bara sex, men solen skiner redan över Gamlebyviken. Vi ska ta båten ut till Hasselö för att vara med och ro Hasselörodden. På färden från Västervik och ut i skärgården hörs bara motorbåtens brummande. Två gamla ekor guppar efter i motorbåtens kölvatten. Det är de som ska användas för rodden tillbaka.
Vi stannar en stund på Rotsö, alldeles utanför Hasselö, för att hinna med lite fika innan vi ansluter till roddarna som kommer från Hasselö by och Hasselö sand.
Doften av hav och tång har tagit över världen. När vi kliver i båten blandar sig doften av tjära med havet och tången. Det doftar sommar.

Fler ekor ansluter sig till rodden och snart är det närmare trettio båtar som glider genom skärgårdens vatten. Vinden har mojnat under natten, så havet är lugnt och rodden går ovanligt lätt. De enda vågorna är de från förbipasserande motorbåtar som nyfiket åkt närmare för att titta på roddarna.
De gamla årorna knarrar rytmiskt för varje årtag, men det kräver lite teknik för att rodden ska gå smidigt. Något som jag själv får erfara när jag sätter mig vid årorna. Ekan har nämligen två årpar och det tar en stund att komma i takt med den andra roddaren. Dessutom är ekan 156 år gammal och handgjord. Trots det goda vädret tyckte en landkrabba som jag att det var ganska tungt att ro.

Vid sydspetsen på södra Malmö, alldeles intill den gamla mjölkpallen, tar vi en paus. Kaffe och en liten styrketår.
Ett helt gäng från Loftahammar ror för första gången och de har dukat upp med en hel sillunch, inklusive snapsen.
- Vi skulle ha rott i fjol, men då blev det inte av. Nu ska vi göra det här till tradition och utmana andra i Loftahammar att vara med, säger Stig Pettersson.

På en båt av det större slaget har hela familjen Bengtson från Hasselö samlats. De färdas i flera ekor och några har varit med sedan starten.
- Det var också tack vare vår familj det inte blev något uppehåll, utan har fortsatt varje år, berättar Maria Bengtson.
- Det året var vädret så dåligt att det blev inställt, men det var några som missade det och rodde ändå. Alldeles ensamma.
När alla har återhämtat sig och en del även förfriskat sig med ett bad, fortsätter vi mot Västervik. Den sista biten till Gränsö kanal går fort (kanske för att jag inte ror) och vid kanalen samlas alla för att gå igenom i en lång rad efter varandra. Här tas mössorna på och kläderna rättas till, alla vill ju se snygga ut för eventuella åskådare.

Efter Gränsö kanal är det bara upploppet kvar innan vi når staden och får ta emot folkets jubel. Tullaren som står på en båt i hamnen släpper med tvekan igenom oss. Några får stanna och visa upp sin last, men vi kommer undan och får lägga till vid kajen.
Trots att de två tjejerna som lade till först i Gamlebyviken efter årets Hasselörodd var några av roddens yngsta deltagare har de lång erfarenhet. Lisa och Anna Bengtsson, 19 respektive 16 år, är två systrar från Västervik. De har varit med och rott mellan Hasselö och Gamlebyviken sedan de var fyra år.
- Vi är de yngsta som någonsin har rott, säger de.

I år är det alltså 15:e gången för Lisa Bengtson och 12:e gången för hennes lillasyster Anna Bengtson. Det är också fjärde året som de ror själva, tidigare har det varit med mamma och pappa.
Men det är första gången som de kommer först in till kajen. En bit efter dem kom resten av släkten.
- Vi i släkten brukar ha med sex båtar, men i år är det bara fyra båtar med, säger systrarna. Vi har en stuga ute på Hasselö som vi delar. Det är därför vi har varit med så länge.
- Det var väldigt härligt att ro i dag, säger Lisa Bengtson. Lugnt och fint.

Efter samlingen vid kajen bär det av till Båtsmansgränd. Där bjuds roddarna på mat och musikunderhållning och senare under kvällen blir det fest på Hasselö.
Matz Pettersson arbetar på Västerviksmuseet som också är med och samordnar Hasselörodden. De ser till att roddarna kommer in till kajen ordentligt och att de blir underhållna av dragspelsmusik när de kommer in i hamnen.
- Det här är verkligen toppen säger han, med all publik och kanske framförallt alla fina träbåtar som lagt till här i hamnen.
Det stora båtmötet, Baltic boat meet, har dragit igång och det var många båtar, utställare och besökare som samsades om utrymmet nere på Strandvägen och Skeppsbrokajen i går. Längs Strandvägen har träbåtarna lagt till och både hantverk och mat finns till försäljning. På andra sidan, längs med Skeppsbrokajen, håller de modernare båtarna till och allt som de kan tänkas behöva i form av utrustning, inredning och tillbehör finns att köpa längs med kajen.

I går eftermiddag var det också modevisning på Skeppsbrokajen, men även dammsugare, hårtorkar och fiskespön fick också samsas om utrymmet när Västerviksbutikerna fick visa upp sig för Boat meets besökare.
I går eftermiddag samlades också tjugotalet veteranbåtsägare för ett öppet seminarium som ledningen för Boat meet bjudit in till.
Både Västerviks, Valdemars­viks och Rågös träbåtsföreningar fanns representerade. Syftet var att starta en diskussion kring hur träbåtarnas del i det stora båtevenemanget ska kunna utökas. Ledare för seminariet var Boat meets initiativtagare Per Johansson.
Seminariet resulterade inte i några större beslut, men frågan väcktes och diskussioner skall sedan upptas i höst mellan träbåtsägarna och Boat meet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om