Havsöringsprojekt i Gamleby

Under Skramstabron i Gamleby startade i söndags, den 21 juli, ett unikt projekt mellan tre parter för att förbättra miljön för och populationen av havsöring i trakten.

Joakim Johansson plockar bort en gammal bräda från ån med sig har han Oskar Ahlsén. Båda kommer att befinna sig i Gamlebyån ett antal helger framöver tack vare Havsöringsprojektet.

Joakim Johansson plockar bort en gammal bräda från ån med sig har han Oskar Ahlsén. Båda kommer att befinna sig i Gamlebyån ett antal helger framöver tack vare Havsöringsprojektet.

Foto:

Västervik2013-07-24 09:39

Oskar Ahlsén ordförande i Gamleby Sportfiskeklubb möter upp och visar platsen där Gamlebyån rinner under Skramstabron till Skramstakvarnen.

En sträcka som är tänkt att fungera som en ”barnkammare” åt havsöringen där de kan reproducera sig. Därför startar nu Västerviks kommun tillsammans med Hushållningssällskapet och Gamleby Sportfiskeklubb detta fiskvårdsprojekt som tar ett helhetsgrepp för en förbättrad havsöringssituation.

– Jag har fiskat havsöring under 25 års tid och märkt hur antalet odlade Havsöringar blivit allt fler och de naturliga bestånden mindre, säger Oskar Ahlsén.

Projektets första etapp startar nu och då är tanken att bredda å-fåran med tio meter genom att ett tvåstegsdike ska grävas. Ett tvåstegsdike byggs för att efterlikna naturliga stabila vattendrag som har utbildats under lång tid i naturen.

Och det med en mittfåra där vattnet rinner fram vid normala flöden och ett svämplan som finns till om vattenivån höjs tillfälligt. Allt för att undvika erosion och näringsläkage från jordbruket.

Detta kommer också förhindra att ån svämmar över upp på åkern på våren och ämnen som fosfor följer med ner. För det leder till övergödning och är en bakomliggande orsak till att havsöringens har fått en försvårade situation. I dagsläget finns också hinder på vägen i ån som ska grävas bort för att havsöringen ska kunna vandra uppåt och leka.

– Som det ser ut nu så hänger den naturliga populationen som finns på räcket och får stryk. Men som vi hoppas ska kunna förbättras avsevärt och leda till en biologisk hållbar population, säger Ola Helmerson från Hushållningssällskapet.

Det finns andra platser som gjort liknande insatser som varit mycket lyckade som Gotland och Bornholm.

Projektets första del beräknas kosta 500 000 kronor, hälften har kommunen gått in med och den andra hälften är från fiskeområde-projektpengar som beviljats av Länsstyrelsen i Kalmar men som jordbruksverket ursprungligen finansierar.

Ett 10 tal medlemmar från Gamleby sportfiskeklubb har i dagsläget skrivit upp sig på att delta i det ideella arbetet.

Under sex veckor ska vissa helgdagar vigas åt fiskevårdsarbetet och bland de olika aktörerna finns förhoppningar att intresse från allmänheten ska uppstå och fler ska intressera sig för att komma och hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om