Havstulpaner snyltar på musslorna

Musselodlingen i Gamlebyviken har fått sällskap. Havstulpanerna vill också vara med. Men det kanske inte gör så mycket ändå, trots allt.

Västervik2011-09-08 00:00

I mitten på juni förra året inleddes ett nytt miljöprojekt i Västervik: att försöka rena vattnet i Gamlebyviken med hjälp av musslor.

Efter ett par månader syntes det tydligt att det växte musslor på de utlagda näten, som är placerade mellan Vålningebo och Högö.

Det är när musslorna fortfarande bara är larver som de väljer någonstans att sätta sig på, vilket sker runt midsommar.

Till en början gick allt enligt planerna i projektet. VT kunde på sensommaren rapportera att de nya odlingsnäten hade lockat till sig små mussellarver.

Sedan kom havstulpanerna.

I somras rensades näten på åtta-nio ton med såväl musslor som havstulpaner. Det blev lite bråttom, eftersom man ville få bort allt tills det var dags för årets mussellarver att slå sig ner.

Dennis Wiström, projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken, tog undan ett par kilo för att ta prover på. Resten fick dessvärre köras till Målserumstippen. Wiström säger att de inte ville skicka iväg det på rötning, när de inte visste vad det innehöll.

Senare har det visat sig att halterna av tungmetaller håller sig under riktvärdena. Näringsinnehållet är inte analyserat än.

Det skulle kunna vara så att det var själva odlingsnäten som musslorna inte tyckte om. Därför har man nu på prov lagt i 15-20 meter lina av ett material som man brukar ha att odla musslor på: nylon och bomull. De gamla näten består bara av nylon.

I höst säger Dennis Wiström att de ska kontrollera repen igen och se vad som växer där.

Är musslor bättre än havstulpaner?
- Njae. Det vet vi egentligen inte riktigt än.

Det viktiga är att hitta en organism med snabb tillväxt, som kan ta upp mycket näring.

- Det är ingen katastrof att det är havstulpaner i stället för musslor, men det hade varit roligare om det hade varit musslor.

Då hade de nämligen kunnat bli kycklingfoder.

Att råvaran kan göra nytta i flera led är en fördel. Musslorna kan exempelvis ätas av kycklingar, vars bajs kan bli biogas och restprodukten gödningsmedel, samtidigt som vi kan äta kycklingarna.

Dubbel nytta

Såväl havstulpaner som musslor binder näringsämnena kväve och fosfor, som bidrar till övergödningen av sjöar och vattendrag. Genom att ta upp dem ur vattnet, får man bort näringsämnen, så att vattnet blir renare.

Råvaran som tas upp kan därefter användas som djurfoder eller rötas till produktion av biogas.

Även vass kan på samma sätt användas för att ta upp näringsämnen och sedan bli biogas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om