Helt olika bilder av landstinget

När landstingsfullmäktige sammanträdde i Västervik kunde man tro att det var två olika landsting de röd-gröna och de borgerliga pratade om.

Orolig. Malin Sjölander (M) talade bland annat om svårigheterna för länsborna att komma fram på vårdnumret 1177.

Orolig. Malin Sjölander (M) talade bland annat om svårigheterna för länsborna att komma fram på vårdnumret 1177.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-05-31 17:15

– Det här är historisk mark, sade landstingsfullmäktiges ordförande Ulf Nilsson (S) när han välkomnade landstingsfullmäktige till konferenslokalen på Stadt i Västervik.

Huset byggdes när det en gång i tiden fanns planer på att dela länet. Det som numera är en hotellbyggnad skulle bli residensbyggnad för det nordliga länet. Nu blev det aldrig någon delning – däremot kunde man tro att de rödgröna och de borgerliga talade om två helt olika län när de diskuterade bokslutet för 2016.

Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) började med en återblick där han läste högt ur en insändare från en tidning i södra länsdelen. En anhörig till en äldre man berättade om vården den sista tiden. Personalen hade uppträtt med professionalism och empati inte bara mot patienten utan också mot de anhöriga. Han tackade för en fin vård.

Henriksson fortsatte med att blicka tillbaka på ett år då sjukhusen i Västervik och Oskarshamn har utnämnts till de bästa i Sverige i sina storleksklasser.

Samtidigt pekade han på att siffrorna var i ordning. Ett överskott på 82,4 miljoner kronor.

– Det är tolfte året i rad som landstinget gör överskott.

Henriksson menade att de stadiga överskotten lade en grund där landstinget kan lägga energi på förbättringsarbete istället för sparpaket.

Samtidigt medgav han att det fanns förbättringsområden. I de stora förvaltningarna gör man underskott. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, där sjukhusen ligger, gjorde ett underskott på 189 miljoner kronor.

– De står inför stora utmaningar under året som kommer.

I många kvalitetsmätningar kommer Kalmar län högt, men det finns områden där landstinget bör bli bättre. Det gäller psykiatri, kvinnosjukvård, cancer och kirurgisk behandling.

När centerpartisten Christer Jonsson klev upp i talarstolen gavs snart en annan bild.

– Jag ska visa bilderna som Anders undvek att prata om. Han talade i 25 minuter utan att tala om det som präglade debatten under fem månader. Sommarstängningarna av vårdplatser – som sedan blev permanenta.

Han fortsatte med att konstatera att kostnaderna för hyrpersonal fortsätter att öka. Personalen känner oro, och personalbristen har förvärrats.

Christer Jonsson anklagade Anders Henriksson för bristande ledarskap.

– Igår berättade man om nerdragningar av antalet vårdplatser över sommaren. Den negativa nyheten fick Henrikssons kollegor berätta för pressen – då var han inte där. Han säger att de förvaltningar som har underskott står inför stora utmaningar som de måste lösa. Var finns det politiska ledarskapet?

Moderaten Malin Sjölander kom in på tillgängligheten. Hon började med att berättade om en familj som härom helgen ringt till vårdnumret 1177. Landstingets interna målsättning är att man inte ska behöva vänta längre där än nio minuter.

– De ringde på lördag morgon. 1177 ringde aldrig tillbaka under helgen.

Enligt henne klarar 1177 bara niominutersgränsen i två tredjedelar av fallen.

– Detta är numret som vi säger ska vara den första vägen in i vården, sade hon.

Miljöpartisten Jessica Rydell erkände problem med 1177.

– Vi har anslagit mer pengar till verksamheten, men det är svårt att få sökande till tjänsterna. Det är tungt att sitta i telefon, och göra bedömningar hela dagarna. En lösning kan vara att skapa kombinationstjänster, där telefonbemanningen bara är en del av tjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om