– Det blir svårare och svårare att hitta vikarier till både äldreomsorgen och LSS, så för att få det att gå ihop måste vi förändra något, så att vi räcker till för alla som behöver.
Det säger Västerviks kommuns socialchef Joakim Nyman.
Lösningen blir att förlänga semesterperioden till 12 veckor, där medarbetarna kommer få önska semester från och med vecka 24 och framåt.
– Vi har pratat med andra kommuner om hur de gör och många har delat upp sommaren i tre semesterperioder, men det tror vi inte blir så bra, säger han.
Kommunal i Västerviks fackliga representant Jannica Sjöblad håller med.
– Det skulle innebära att vissa medarbetare inte skulle få ha semester medan deras barn har sommarlov och då tror jag vi skulle tappa medarbetare, säger hon.
– Dessutom skulle det också ställa till problem med bemanningen, eftersom många av våra möjliga vikarier går i skolan.
För att avlasta enhetscheferna, och maximera chanserna att få tag i personal kommer två personer från och med nästa vecka arbeta på heltid med rekrytering.
– För många har annars hela våren gått åt för att ordna med sommarbemanningen, säger Joakim Nyman.
– Rekryterarna har också bättre förutsättningar att se till att få rätt person på rätt plats, eftersom de kommer ha en annan helhetsbild, säger Sjöblad.
Förra året fick medarbetare som var villiga att flytta på sin semester en bonus. Så kommer det alltså inte bli i år. Dels blev det en väldigt dyr affär för förvaltningen.
– Men det hjälpte heller inte så mycket som vi trodde att det skulle göra, säger Jannica Sjöblad.
Förändringen innebär också att personalen måste skicka in sin semesteransökan senast den 31 januari. Tanken är att varje arbetsgrupp sedan ska diskutera och komma överens om ledigheter.
– Av det jag har hört hittills ser medarbetarna fram emot att få vara delaktiga i planeringen, säger Jannica Sjöblad.
Förhoppningen är också att det här ska göra att omsorgen inte behöver riktigt lika många semestervikarier som tidigare, eftersom fler av de ordinarie kommer att vara i tjänst samtidigt.
– Det här gör också att vi slipper de brytpunkter vi haft tidigare genom att folk går lite mer omlott. Det tror jag blir lättare för alla, säger Jannica Sjöblad.