Hemligheten till att hitta bären

Tillgången på bär och svamp är inte lika riklig som förra året. Men den som är ihärdig kan mycket väl fylla frysen med godsaker från skogens skafferi.

Kantarell. Det är inte helt lätt att hitta kantareller i år, men det går.

Kantarell. Det är inte helt lätt att hitta kantareller i år, men det går.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-07-29 10:00

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) lät meddelade i mitten av juli att tillgången på bär i Götaland ser ut att bli nära nog normal. Bärprognosen är dock osäker på grund av svagt dataunderlag. I Norrland, där SLU haft bättre möjlighet att samla in data, pekar prognosen på att det kan bli ett av de sämsta åren sedan 2003. Det på grund av att många ställen drabbats av nattfrost som tagit död på blåbärens blommor.

Jan Henriksson, naturvårdskonsulent, boende i Åldersbäck på Hornslandet, har bra koll på läget i våra trakter.

– Det är torrt i markerna. Det finns bär men de är inte särskilt stora eller i rikliga mängder. Jag har också märkt att de inte finns där de fanns förra året.

För att hitta bären gäller det alltså att röra sig i andra områden än i de vanliga favoritställena. Nog för att blåbär är populära, och troligen det mest plockade bäret, finns det alternativ.

– Varför nöja sig med bara blåbär. Det finns så många andra bär. Ta skogshallonen till exempel. Finns det något godare än att mosa de färska hallonen med lite socker och äta med nygräddade våfflor?

Vildhallonen växer ofta i eller i närheten av skogshyggen. När avverkning har skett frigörs näring och solen kommer åt marken. Det gillar hallonbuskarna som brukar ge skörd i ungefär tre år.

– De största bären sitter långt ner. Det är de jag alltid börjar med. De mognar i omgångar och man kan gå till samma område flera gånger under en säsong.

Andra bär som är väl värt att plocka enligt Jan Henriksson är enbär och slånbär.

– Enbären är helt otroliga. De har en härlig doft och de passar till vilträtter och söndagsstek.

Slånbären behöver en ordentlig köldknäpp innan plockning. De har en beska, som när kylan sätter in, dras tillbaka in i busken.

– Slånbärssaft är gott och lite annorlunda i smaken.

I höst kommer Jan Henriksson leda Naturskyddsföreningen Tjusts årliga svampexkursion.

– Det viktigaste när det gäller svamp är att bara plocka de svampsorter man är säker på. Bara de och inget annat!

I skogarna på Hornslandet finns just nu en del soppar. Även en och annan kantarell.

– Det här är en sandsopp, säger Jan och håller upp en ganska stor gul svamp.

Sandsoppen har en distinkt smak och passar därför inte så bra att blanda med andra svampar. På egen hand kan den likna murkla i smak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om