Hemlösa efter brand träffade försäkringsbolag

- Jag tänker mest på vad som kunde ha hänt om vi inte upptäckt att det brann, säger en av de boende i det hyreshus på Cederflychtsgatan som totalförstördes i en brand på fredagkvällen.
I går träffade hyresgästerna representanter från sina försäkringsbolag, och den mödosamma processen med att reda ut vad som förstörts i branden har inletts.

Orsak ännu okänd. Polisens tekniker arbetade under måndagen med att hitta orsaken till branden på Cederflychtsgatan som totalförstörde två lägenheter och skadade de övriga fyra.

Orsak ännu okänd. Polisens tekniker arbetade under måndagen med att hitta orsaken till branden på Cederflychtsgatan som totalförstörde två lägenheter och skadade de övriga fyra.

Foto:

Västervik2005-07-27 00:25
- Vi var hemma när det hände, och det var min son som upptäckte att det brann, berättar en av de drabbade hyresgästerna på Cederflychtsgatan. Han försökte släcka med en brandsläckare. Sen försökte vi med en brandslang fram tills brandkåren kom, men det hjälpte inte.
I hyreshuset fanns sex lägenheter, varav två totalförstördes i branden. Övriga lägenheter är svårt vatten- och rökskadade, och tillsammans med räddningstjänst och försäkringsbolag påbörjades arbetet med att hitta lägenheter åt de drabbade redan under natten. De flesta av hyresgästerna har nu hittat någonstans att bo, berättar Leif Adolfsson som äger den fastigheten.
- Det verkar lösa sig. Några som har barn försöker hitta något i närområdet, för att ha nära till skola och så. Men det är ingen panik, de måste bo där det känns bra. Nu försöker vi komma till sans, och sen tar vi det bit för bit.
Under gårdagen mötte representanter från försäkringsbolagen hyresgästerna och gick igenom vad som förlorats eller skadats av vatten och rök. Det är en lång process, och det kan ta upp till ett år innan försäkringsfrågorna är fullständigt utredda.
- Vi vet inte vad som kommer att hända framöver men vi tillhör de minst drabbade, säger en av hyresgästerna.

Det stod tidigt klart att branden skulle orsaka stora skador, och personal från räddningstjänsten försökte därför få ut så mycket som möjligt av personliga tillhörigheter.
- Mycket av det som räddats är ändå förstört, säger en av hyresgästerna. Det skadades i "flytten" när det slängdes ut på gatan, det är sotigt och repat.

Någon hjälp att hantera det trauma som det innebär att förlora sina tillhörigheter och sitt hem har ingen av de boende behövt än så länge.
- Nä, hyresvärden ringer varje dag och kollar hur vi mår. Sedan har vi stort stöd av varandra, vi som bodde där.
Den hyresgäst VT talat med funderar just nu mest på när hon kan flytta tillbaka, och det är något som alla de drabbade vill, säger hon.
- Det viktigaste är att alla mår så bra som möjligt, det är viktigare än fastigheten, säger Leif Andersson. Vad som händer med den får vi gå igenom senare i veckan. Det är för mycket känslor just nu, det här får ta den tid det tar. Tids nog kommer de fram till vad som var orsaken. Det är jag övertygad om att de gör.
Det här händer efter en brand:Redan under släckningsarbetet tillkallas en så kallad restvärdesledare. Denne tar hand om de drabbade genom samtal och information och hjälper dem med praktiska detaljer som boende och kläder.
Restvärdesledaren kallas in av räddningstjänsten, men bekostas av försäkringsbolagen.
Därefter tar försäkringsbolagen vid och förser de drabbade som behöver pengar med ett a conto som ska täcka de akuta behoven. Det yttersta ansvaret ligger på kommunen och Socialförvaltningen ska ha beredskap om den drabbade saknar hemförsäkring.
Källa: Länsförsäkringar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om