Hemmalager av bensin oroar räddningstjänst

De låga bensinpriserna i Västervik just nu gör många glada. Många bunkrar upp stora förråd i sina hem när priserna är låga. Men det explosiva bränslet medför även stora risker.
Många saknar kunskaper om vilka regler som gäller för transport och förvaring av bensin och andra brandfarliga ämnen. Hanterar man inte bränslet på rätt sätt förvandlas det lätt till tickande bomber.

Explosivt. Tänk på vilka regler som gäller när du transporterar och förvarar bensin.Foto: MATTIAS AHLM

Explosivt. Tänk på vilka regler som gäller när du transporterar och förvarar bensin.Foto: MATTIAS AHLM

Foto:

Västervik2006-07-12 00:25
Efter en rundringning som VT gjort bland Västerviks bensinmackar visar det sig att kunderna tankar mer än vanligt nu när priserna är låga. Många fyller upp reservdunkar och på vissa håll har även tankningar av stora fat förekommit.

Peter Helge vid räddningstjänsten i Västervik är orolig för vad som kan hända om man inte följer de regler som gäller.
- Det är viktigt att man kontrollerar sin reservdunk innan man använder den. Den får inte vara för gammal så att den har börjat rosta eller så. Då är det större risk för läckage.
Bensin eller annan brandfarlig vätska ska förvaras i godkända behållare, en reservdunk eller en plastbehållare. De ska vara godkända av Statens provningsanstalt eller motsvarande om den är köpt i något annat EU-land. På plastdunkarna ska sista förbrukningsdatum finnas instansat och de går att köpa på bensinmackar.

I en personbil får man enligt lag inte transportera mer än 60 liter bensin, utöver det som finns i tanken. Det är polisen som kontrollerar transporter av brandfarligt gods. Bill Lundqvist är polis i Kalmar och utbildar poliser i hantering av farligt gods.
- Folk har fruktansvärt dåliga kunskaper om sådana här saker, säger han. De tror att bensin är något som man bara har i bilen och tänker därför inte på hur farligt det är.
Han berättar om tillfällen då allvarliga olyckor har skett. Det har hänt att bensindunkar lämnats i bilen varma sommardagar. När värmen stiger bildas bensingaser. Blir det 50 grader hett i bilen sker det här mycket fort, det kan räcka med någon timme.
Trycket blir då så stort i dunken att packningen lätt går sönder och börjar läcka ut bensingas i bilen. Då räcker det med minsta gnista för att hela bilen ska explodera.
- Det har hänt att billarmet har givit ifrån sig sådana gnistor när de slagits på eller av, berättar Bill Lundqvist.

Samtidigt får man inte förvara brandfarliga ämnen hur som helst i sitt hem. Det är lite olika regler som gäller för olika hustyper, men i en villa avsedd för en familj eller i ett fritidshus får endast en tiolitersbehållare med brandfarlig vätska förvaras inne i huset.
En normal reservdunk som i vanliga fall rymmer 20 liter får alltså inte förvaras inne i huset. Enligt lag skall denna förvaras i källaren eller i garaget. Ju mer ventilerat desto bättre.

Ett hushåll får inte heller förvara mer brandfarliga varor än vad som krävs för att täcka hushållets behov. Totalt får ett hushåll förvara 100 liter brandfarlig vätska, exklusive reservdunk till bilen och bilens bensin. Vill man förvara mer brandfarlig vätska måste man söka tillstånd hos räddningsverket. På räddningstjänsten i Västervik har man inte fått in några sådana ansökningar.
- Nej, vi får hoppas att folk inte förvarar mer än vad som är tillåtet, säger Peter Helge. Men man blir ju lite orolig nu när bensinen är så billig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om