Henriks nya uppdrag: Värdera larmsamtalen

Ambulanssjuksköterskan Henrik Ryheden från Västervik har på försök en specialtjänst på SOS alarm. Där hjälper han till att värdera larmen: Hur stor insats behöver man sätta in?

"Det här var ett pilotprojekt när vi startade förra året. Många regioner tittar nu på vårt arbete och vill göra likadant", säger Henrik Ryheden, ambulanssjuksköterska och inre befäl för ambulansverksamheten.

"Det här var ett pilotprojekt när vi startade förra året. Många regioner tittar nu på vårt arbete och vill göra likadant", säger Henrik Ryheden, ambulanssjuksköterska och inre befäl för ambulansverksamheten.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-03-25 21:00

Titeln är inre befäl ambulansen (IB). Det kan exempelvis handla om följande: Behöver man skicka en fullt utrustad ambulans, eller räcker det kanske med en lättvårdsambulans bemannad av en person?

Som inre befäl har man medlyssning i samverkanshändelser och är på så vis inkopplad från start.

undefined
Som inre befäl har man medlyssning på samtalen till SOS Alarm. (Bilden är en genrebild från en av landets larmcentraler).

– SOS alarm har väldigt tydliga direktiv och riktlinjer. Säg att någon fallit mer än tre meter från en balkong, för att ta ett exempel. Då beordras per automatik två ambulanser till platsen, säger han. 

– Men eftersom jag hört samtalen kan jag dra slutsatsen att det räcker med en ambulans. Den som fallit kommunicerar redigt och är inte livshotande skadad. I ett sådant läge kan jag styra om resurserna lokalt, förklarar Henrik Ryheden och tillägger:

– Som inre befäl jobbar man mycket med koordinering av vården – vi har tillgång till patientjournalerna – och kommunicerar med andra organisationer och vårdgivare som primärvården och sjukhuset. Man blir lite grand som en spindel i nätet.

Henrik Ryheden är en av fem personer i Kalmar-, Kronobergs- och Blekinge län som sedan ett år tillbaka fungerar som stöd åt ambulans och SOS Alarm. 

Han ska med sin kompetens och lokalkännedom bidra till att rätt form av vård kommer den hjälpsökande till del och att resurserna inom ambulansen används där de behövs som bäst. 

Huruvida projektet kommer att permanentas eller inte blir klart efter sommaren. Först ska en slutgiltig utvärdering göras.

– Men det ser positivt ut i fråga om det, säger Henrik Ryheden som menar att nyordningen fallit väl ut.

Henrik Ryheden lyfter fram just samverkan mellan olika enheter inom vårdapparaten som en viktig vinst i sammanhanget.

– Det här är ett led i omställningen mot mer vård i hemmet, nära vård som det kallas. De som behöver komma till sjukhuset ska självklart komma till sjukhuset. Men ibland är det snarare primärvården och inte sjukhuset man bör vända sig till. Här kan jag hjälpa till med bedömning och kontakt.

Syftet med den nya rollen är att insatsen ska bidra till både patientnytta och resursoptimering, förklarar Henrik Ryheden.

Han, liksom övriga IB, arbetar 50 procent med uppdraget. 

Resterande tid arbetar Henrik fortsatt som ambulanssjuksköterska, med Västervik som bas, vilket är nödvändigt för att hålla sig ajour med ambulansarbetets förutsättningar, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!