Het debatt om krympta nämnder

Antalet ledamöter i flera nämnder och styrelser har minskats. Detta uppskattas inte av oppositionen som anser att färre nu kan påverka politiken.

Avslutning. Sekreterare Åke Andersson, ordförande Conny Tyrberg, förste vice ordförande Leif Rosenblad och andre vice ordförande Ingegerd Karlsson höll ordning på debattörerna under årets sista fullmäktige.  Foto: Ola Axman

Avslutning. Sekreterare Åke Andersson, ordförande Conny Tyrberg, förste vice ordförande Leif Rosenblad och andre vice ordförande Ingegerd Karlsson höll ordning på debattörerna under årets sista fullmäktige. Foto: Ola Axman

Foto:

Västervik2006-12-22 00:25
Kultur- och fritidsnämnden och tekniska nämnden minskas med fyra respektive två ledamöter. Även styrelsemedlemmar i Västerviks kommuns förvaltnings AB, Miljö och Energi AB och Västervik Kraft blir färre. Förändringen, som föreslagits av den borgerliga koalitionen, ledde till debatt under torsdagens fullmäktige.
Niklas Schön från vänsterpartiet ansåg att valberedningens förslag att minska på antalet ledamöter ändrar de demokratiska spelreglerna. Förändringen gick på tok för snabbt och borde ha behandlats i demokratiberedningen.
- Förutom den demokratiska processen innebär förslaget en försvagning av representationen i en geografiskt stor kommun. Vi behöver fler politiker i nämnderna, inte färre. Nu får alla partier inte representation i alla beslutande organ.

Eva Ahlström från moderaterna svarade att den borgerliga majoriteten ska ta till sig kritiken.
- Frågan skulle ha beretts i demokratiberedningen. Det är lätt att vara efterklok, men synpunkterna ska beaktas i framtiden, sa Eva Ahlström.
Tomas Kronståhl (s) ansåg att valberedningens arbete varit så hemligt att oppositionen inte fått en rimlig chans att reagera.
- Nu ställdes vi inför fullbordat faktum. Förslaget kom för sent och vi borde haft kvar det tidigare systemet under 2007. Vi vet inte vad det här får för konsekvenser för det demokratiska arbetet, och jag yrkar därför på avslag.
Även Akko Karlsson från miljöpartiet, som ingått ett valtekniskt samarbete med den borgerliga koalitionen, ville markera sitt missnöje med hur förslaget kommit till.
- Det är viktigt att man tidigt gör upp en agenda för hur nämnderna ska se ut efter ett val. Nu kommer förslaget fem i tolv. Majoriteten har inte alltid rätt, så ta det här som en markering. Det är viktigt att det finns en samsyn över hur nämnder ska vara utformade.
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m) flikade in att vänsterblocket med nuvarande mandatfördelning hade kunnat erbjuda socialistiska partiet bättre insyn i nämnderna, men avstått. Mariann Gustavsson (v) menade dock att nomineringen till nämnderna inte handlade om motvilja mot det socialistiska partiet.
- Eftersom vi inte fick med oss miljöpartiet - som i stället valde samarbete med de borgerliga - fanns inte någon plats kvar att dela ut till socialistiska partiet.
Med siffrorna 35-27 antogs förslaget om en minskning av antalet ledamöter i nämnderna. Vänsterpartiet och det socialistiska partiet reserverade sig mot beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om