Ett 40-tal representanter från hela landet träffade Indelningskommittén och fick beskedet att kommittén kommer att gå vidare på det spår som tidigare presenterats. Det vill säga att sex olika regioner bildas i Sverige och att den karta som i mars presenterades över de tilltänkta regionerna ligger fast och att det är denna indelning som nu kommer att föreslås för regeringen.
– Även om det kändes ganska klart att det skulle bli så så är det ett viktigt statement, säger Västerviks Harald Hjalmarsson (M), som sitter i samrådsgruppen för den tilltänkta Östra Götalandsregionen, och som var med på mötet.
Dock föreslås de olika regionerna bildas vid olika tidpunkter, som VT kunde avslöja redan efter det förberedande mötet i måndags. För Östra Götalands del är förslaget att regionen bildas 2023.
Både inom länen och inom samrådsgruppen för Östra Götalandslänen – Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland – har det varit blandade tongångar till om och när man vill se en storregion. Östgötarna har varit mycket positiva till bildandet av en region redan från 2019, Kalmar län har varit försiktigt positiva och även här har man ansett 2019 som den lämpligaste tidpunkten. I Jönköping har man varit positiv men velat vänta till 2023 medan Kronobergs län helt satt sig emot en regionbildning.
– Nu är det upp till oss i samrådsgruppen att med de nya förutsättningarna – att det verkligen blir en region – ta hem frågan igen och diskutera tidsaspekten. Om vi inte gör något kommer 2023 att föreslås, men det kan också hända att vi kommer fram till att vi vill tidigarelägga regionbildningen. Fast vi Moderater i Kalmar län ser ändå 2023 som mest realistiskt, säger Harald Hjalmarsson.
Om indelningen skulle ske redan 2019 blir det bråttom att bestämma hur den så kallade flerkärnigheten – uppdelningen av olika viktiga funktioner inom den nya regionen – ska fungera. Det handlar bland annat om residensstad och regionhuvudstad.
Blir det 2023 kommer de politiker som väljs vid nästa val ändå att behöva förbereda för regionbildningen. Tre år innan den träder i kraft måste nämligen alla beslut som tas i de olika regionfullmäktige överprövas av en lagstadgad sammanläggningsdelegation.