Hjärnskadepatienter underbehandlas

Landstingets vård av patienter med ryggmärgs- och hjärnskador är den mest eftersatta i landet. - Skrämmande, säger landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD).

Alliansen, Gudrun Brunegård, Henrik Yngvesson, Pierre Edström och Christer Jonsson bollar över ett förslag på hur rehabliliteringen för ryggmärgs- och hjärnskadade patienter ska bli bättre.
Foto:Henrik

Alliansen, Gudrun Brunegård, Henrik Yngvesson, Pierre Edström och Christer Jonsson bollar över ett förslag på hur rehabliliteringen för ryggmärgs- och hjärnskadade patienter ska bli bättre. Foto:Henrik

Foto: Privat

Västervik2010-01-27 00:00
Drabbas du av ryggmärgs- och hjärnskador här i länet är du utlämnad till det enda landstinget i landet som saknar riktade resurser till slutenvård för patienter med ryggmärgs- och hjärnskador. Eftersom det saknas specifika slutenvårdsplatser för rehabilitering bollas du mellan olika vårdenheter och ligger orimligt länge på andra olika typer av vårdavdelningar som inte har specialistkompetens. Det visar en rapport från planeringsenheten på Kalmar läns landstingskansli.- Det finns vårdkedjor att följa i detta, men här har vi inte kunnat följa dem. Eftersom vi inte har specifika vårdplatser, så blir patienterna utspridda i länet. Patienterna blir underbehandlade. De här patienterna behöver snabb och intensiv träning direkt. Det får de inte när de behandlas till exempel på strokeavdelning och sedan skickas vidare till en annan avdelning. Det här ger onödigt lidande, menar landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).Det vill Alliansen ändra på. 3,6 miljoner kronor, som tas från de överbudgeterade medlen för samordningsförbundet, ska göra jobbet. Och Kliniken för Rehabilitering och Geriatrik på Västerviks sjukhus blir ett länscentrum för medicinsk rehabilitering är förslaget. Det ska ske i tre steg. Första steget är att en-två vårdplatser inrättas inom befintlig ram. Steg två innebär att det inrättas fyra-sex vårdplatser. Tredje steget innefattar åtta-nio vårdplatser. Men varför gjordes inte detta när ni själva hade makten?
- Det är skrämmande som det ser ut i dag. Majoriteten har förhalat frågan i fyra år. När vi hade makten skrev vi in att vi ville utreda frågan och samla allt till en enhet sedan kom valet emellan. Vi vet att det skulle kunna gå att ordna fyra-sex vårdplatser till sommaren, menar Gudrun Brunegård (KD).Men landstingsrådet Lena Segerberg (S) låter sig inte imponeras.- Märkligt att de kommer med förslag nu när vi redan kommit med ett. Vi har gått ut och sagt att detta måste bli bättre och landstingskansliet har kommit med ett förslag som ska till landstingsstyrelsen. Vi har jobbat fram ett team som ska jobba med det här i Västervik. Att fixa fram fyra-sex platser till i sommar är inte så lätt. Det handlar om att bygga upp en verksamhet på ett mer långsiktigt sätt också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om