Hög avgift förvånar

I september tog Marlies Urban över Fothälsan i centrala Västervik. Strax före jul fick hon beskedet om att hon ska betala mer än 2 000 kronor per år i årlig tillsynsavgift. Allt enligt bestämmelserna i miljöbalken. Att avgiften var så hög motiverades med att hennes verksamhet medför en "påtaglig hälsorisk".

Kritisk till taxa. Marlies Urban driver en fotvårdsklinik i Västervik och är förvånad över att hennes verksamhet klassas som en påtaglig hälsorisk. Nu har hon överklagat beslutet om tillsynsavgift till länsstyrelsen.  FOTO: ANDERS LILJEGREN

Kritisk till taxa. Marlies Urban driver en fotvårdsklinik i Västervik och är förvånad över att hennes verksamhet klassas som en påtaglig hälsorisk. Nu har hon överklagat beslutet om tillsynsavgift till länsstyrelsen. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-01-10 00:25
Nu har Marlies Urban vänt sig till länsstyrelsen för att överklaga beslutet. Hon tycker att det är konstigt att hennes verksamhet anses vara så farlig att den jämställs med tatuering och piercing. Det gör också att tillsynsavgiften blir tre gånger så hög som för verksamheter där hälsorisken bedöms som liten, till exempel massage, kroppsvård, gym, naprapati, kiropraktik och sjukgymnastik. Mittemellan, klassat som verksamheter med måttlig hälsorisk, ligger exempelvis hårvård, hudvård, manikyr, öronhåltagning, solarium, akupunktur och diatermi.

I sitt överklagande menar hon att det är "befängt att klassa vård nere vid fotknölarna ihop med till exempel piercing för ringar uppe i näsa och mun".
- Är det smittorisken man tänker på? Eller risken för damm från slipmaskinen? Jag använder en vattenslip som binder vattnet och dessutom tvättar jag och steriliserar mina instrument flera gånger per dag. Jag desinficerar golvet varje dag och jag håller själv en god hygien. Här är nästan lika sterilt som på ett sjukhus, säger Marlies Urban.

Marlies Urban är också kritisk till att den fasta taxan är så hög. Hon har jämfört med andra kommuner i närheten där tillsynen sker med tre till fem års intervaller och debiteras med timtaxa.
- Jag har inget emot att betala timtaxa när inspektörerna kommer, säger hon och menar att lägre regelbundna taxor vore en bättre modell, och att kommunen sedan kunde ta ut en högre straffavgift för företag som inte sköter sig.

Bernt Jonsson på miljö- och byggnadskontoret berättar att kommunen inte fört några längre diskussioner om vilka verksamheter som ska klassificeras i de tre risknivåerna.
- Vi har helt gått på kommun- och landstingsförbundets förslag till klassificering och taxor, säger han.
Exakt vad som menas med "påtaglig hälsorisk" kan han inte svara på.
- Men jag antar att det är större risk att huden penetreras vid fotvård än vid exempelvis hudvård, säger han.
Han berättar att Marlies Urban inte är den första som ifrågasatt indelningen i riskgrupper. Däremot tror han inte att någon tidigare överklagat ett beslut.
- Vi har skickat överklagandet vidare till länsstyrelsen så får de bedöma om vi har gjort fel, säger han.
Marlies Urban tycker att det är bra att frågan prövas.
- För det mesta är vi så lydsamma att vi bara betalar in beloppet utan att ifrågasätta det. Det är bra om det här sätter igång en debatt. Vi är ganska många som bedriver fotvård här i Västervik så det borde vara intressant för flera, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om