Högfartsutbildning ska öka sjövettet
Sans och balans blir svårast att lära ut. Det tror i alla fall Uffe Nordholm från Umeå som i helgen gick kurs för att kunna utbilda båtförare till högfartskort.
Lennart Weidinger från Gunnebo jobbar på skogsstyrelsen och de hade lånat ut en av sina båtar till utbildningen. Seglaren Uffe Nordholm hade rest ända från Umeå för att få ta del av Tony Wärdigs kunskaper om höghastighetsbåtar.
Foto: Ellen Kindstrand
- Först och främst så är det ju hänsyn till andra. Det gäller såväl segelbåtar, badande, ankrade båtar och andra båtar i farlederna. När man kommer i höga hastigheter så har man ett svall med sig och man måste vara medveten om var det tar vägen när man gör olika manövrar. Det kan till och med slå tillbaka mot dig själv om du inte aktar dig och saktar ner alldeles för fort, säger Tony Wärdig. Den här helgen har man utbildat högfartsledare, något som det i nuläget råder stor brist på i Sverige.- När, eller kanske om, lagen träder i kraft, vilket vi räknar med blir 1 april 2009 så kommer det inte finnas resurser för att utbilda alla som behöver det. Det har dock pratats om att straffutövning inte ska ske förrän två år senare och då har vi lite mer tid på oss att hinna utbilda både lärare och båtförare.De 16 båtförare som nu i helgen fick fräscha upp sina båtkunskaper och ta utbildningen till högfartsledare kom samtliga från medborgarskolan. Vad kommer bli den största utmaningen för de nyutbildade ledarna?
- Det blir nog tyvärr att få folk att förstå att vi inte ska utbilda racerbåtsförare. Vi vill snarare öka riskmedvetenheten bland båtförarna och på så sätt också se till att få en säkrare sjöfart, säger Tony Wärdig. Uffe Nordholm ser också en problematik med just högfartsutbildningen.- Om man ska översätta det till bilspråk så tror många att de ska få en kurs i hur man kör en formel 1-bil, när det snarare handlar om en helt vanlig BMW. Givetvis finns det väl de som köper värstingbåtar också men huvuddelen av dem som kommer gå den här kursen för att få "körkortet" är vanliga båtägare som har normalt snabba båtar.Om remissen klubbas genom och kravet blir verklighet, vilket allt pekar på, kommer då den här höghastighetsutbildningen att göra sjön säkrare och fri från busåkning?
- Näe, det kan vi väl inte lova. Det finns ju de som är alldeles omöjliga och inte tar någon hänsyn alls och dem kommer vi nog inte åt, det ska vi ju ha klart för oss. Men genom att öka medvetenheten ökar vi säkerheten, konstaterar Tony Wärdig,
Båtkörkort
Enligt det förslag som i dag ligger ute på remiss så är det tre typer av körkort som föreslås krävas.Förarintyg:För båtar som är längre än 10 meter och går fortare än 15 knop.Kustskepparintyg:För fritidsbåtar som är 12 meter eller längre och minst 4 meter bred. Högfart:För båtar som gör 25 knop eller mer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!