Bageri 96 grader i Västervik har ett nytt koncept i år där de står och säljer semlor utomhus.
– Vi har haft ett högre tryck än förväntat, vi har kört både ute och inne, och det är jättebra. Det är väldigt uppskattat det här, att vi står ute, säger Lisa Bergström som jobbar och driver Bageri 96 grader.
– Vi har klassiska semlor med mandelmassa och så har vi med vaniljkräm. Sen har vi kanelbullesemla, croissantsemla och glutenfria semlor, säger hon.
Vilken sort går bäst?
– Det är ju den vanliga klassiska med mandelmassa, säger Bergström.
Årets nykomling, kanelbulle-semlan har också gått bra.
– Kanelbulle-semlan har blivit en succé också. Det är första året vi kör den, avslutar Lisa.
Även på Kafe Kannan i Västervik har semlorna haft en hög åtgång.
Högt tryck idag?
– Jag skulle ändå säga något högre tryck än vad vi förväntat oss. Det är ju coronatider, men det har gått mer än vad vi trodde. Nu är semlorna slut till exempel, säger Jonna Kuronen som jobbar på Kafé Kannan. Där de har valt att hålla det enkelt när det kommer till semlorna och väljer att köra de två klassiska.
På Linneas konditori i Gamleby har fettisdagen inneburit mycket att göra, trots att de valt att hålla sig till de "klassiska" semlorna.
– I år har vi ganska traditionellt, wienersemlor, vetesemlor och vaniljsemlor, säger Linnea Bjernestrand.
På konditoriet i Gamleby går vetesemlan bäst.
– Den vanliga vetesemlan är mest efterfrågad, och därefter wienersemlan. Antingen är man på wienersemlans sida eller den vanligas sida, skrattar Linnea.