Holiday Clubs bygge i Åre god affär för chokladfabrik
"Choklad är billigare än terapi. Och man behöver inte beställa tid."Skylten med de tänkvärda orden hittar vi på dörren till ett rött hus med en omgivning i klass med den i filmen Sound of Music.
Choklad för miljoner. Tillverkning, uppskärning, chokladdoppning och paketering. Alla momenten görs för hand i chokladfabriken.
Foto: Fotograf saknas!
Åre Chokladfabrik startade 1991 i en källarlokal i Undersåker, mitt i den jämtländska fjällvärlden. I början låg omsättningen på 200 000 kronor.
I dag finns chokladfabriken i ett nybyggt hus på en sluttning strax nedanför Åreskutans topp. Årsomsättningen har stigit till 15 miljoner kronor.
- Vi har hela tiden tillverkat handgjorda chokladpraliner efter recept som bygger på gamla traditioner. Många av smakerna hämtar vi direkt från fjället - exempelvis lingon, blåbär och hjortron.
- Andra smaker är mer exotiska, som saffran och chili. I dag säljs våra handgjorda chokladpraliner över hela Sverige, berättar Marina Hansson som tillsammans med kompisarna Eva-Lena Grape och Marie Söderhielm driver den unika chokladfabriken.
Under de två år som gått sedan Holiday Club i Åre startade 2004 har chokladfabriken ökat sin omsättning med cirka tre miljoner kronor. Mycket beror på etableringen.
- När Nato hade sin kongress på Holiday Club bevakades delegaterna av tusen poliser. Visserligen handlade även Natofolket en hel del choklad hos oss, men det var poliserna som visade sig vara de verkligt stora pralinälskarna, säger Marina Hansson.
- Över huvud taget kommer ofta konferensgäster från Holiday Club bort till oss för att köpa med sig en present hem till frun eller maken. Ibland får vi hela busslaster av hotellgäster till vår butik i källarplanet. Då gnuggar vi händerna.
Mycket händer innan fakturering här i chokladfabriken. Alla moment görs nämligen för hand. En pralins kvalitet utmärks bland annat av dess höga glans.
- Varje enskild pralin får en stämpel, berättar Marina Hansson samtidigt som jag låter en bit ohyggligt delikat vit choklad, innehållande blåbärstryffel, smälta i munnen. Varefter jag går vidare med att testa en inte mindre läcker mörk pralin med äpple/kaneltryffel inuti.
Män klarar inte av att göra två saker samtidigt, påpekar Marina Hansson. Därför är enbart kvinnor anställda i fabriken.
- Då räcker det med 20 anställda i stället för 40. Personalen jobbar både dag- och kvällsskift samt vissa helger. Det är nästan så att vi inte hinner tillverka i den takt som beställningarna kommer in på faxen. Vi måste nog snart bygga ut.
Eftersom fabriken valt att inte använda konserveringsmedel går det inte heller att lägga de färska pralinerna på lager.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!