Det är Västerviks manskör som utser vårtalarna, och körens vice ordförande Ulf Lennström bekräftar för VT på måndagsmorgonen att valet i år har fallit på Lotti Jilsmo.
Lotti är en känd profil i Västervik. I dag är hon verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och har tidigare jobbat som landsbygdsutvecklare. Hon är 44 år och bor i Västervik tillsammans med sin man och två barn. Ursprungligen kommer hon från Eskilstuna, men nu är Västervik hemma.
– Vi kom hit våren 2005 så det blir 20-årsjubileum nu. Västervik är min och vår plats på jorden och jag kan inte tänka mig en bättre plats att bo på, säger hon.
I sin yrkesroll är Lotti Jilsmo van att tala inför människor och hon har även hållit ett nationaldagstal i Gamleby för många år sedan. Ändå medger hon att detta uppdrag ger henne lite fjärilar i magen.
– Jag är alltid lite nervös och jag tycker också att man ska vara det. Det är en högtidlig stund och det tar jag självklart på allvar, säger hon.
Vad betyder Valborgsmässoafton för dig personligen?
– Det är en fin tradition att när vi har suttit inlåsta hela vintern och väntat på att våren ska komma så ger vi oss ut ur våra hus för att möta varandra och våren. I Västervik brukar det vara en härlig stämning med mycket folk som är ute och rör sig.
Lotti Jilsmo brukar själv fira högtiden just i Västervik, ihop med familjen. Och de kommer att vara med även i år. Dock skapade nyheten om hennes medverkan i firandet först en viss tveksamhet hos delar av familjen.
– Min åttaåriga dotter var mest orolig över att inte få köpa sockervadd, men vi ska nog hinna med det också, säger Lotti.
Vad vårtalet kommer att handla om är inte helt spikat än. Det finns fortfarande tid att fila på det.
– Men min bild av vad ett vårtal ska innehålla är ord om hoppfullhet, framtidstro och nystart, så det kommer det att göra, säger Lotti Jilsmo.
Förra året var det Västerviksförfattaren Niklas Wrångberg som höll vårtalet vid Fiskaretorget, året dessförinnan bokhandlerskan Malin Wall. Det är manskörens ordförande Magnus Ivarsson som personligen utser vårtalaren som vartannat år ska vara en kvinna, vartannat en man. Det ska vara en person som Västerviksborna känner igen men annars kan de representera olika delar av samhället, allt från näringsliv till idrotts- och kulturliv.