Hon bytte fabriksarbete mot småskalig mjölkproduktion
Inga-Lena Lundström i Smitterstad vill arbeta med djur och då kvittar det om hon tvingas ta i så kroppen värker varenda dag. Hon går mot strömmen och har på senare år etablerat en relativt småskalig mjölkproduktion, som ger henne jobb så det räcker.
Trivs. Inga-Lena Lundström, Smitterstad trivs med sin tillvaro trots att den är fylld av hårt arbete från gryningen till sena kvällen.
Foto: Fotograf saknas!
- Det här är livet, säger hon och man riktigt ser att hon menar det.
Hon klappar kossorna och pratar med dem. I gången finns en ko för mycket.
- Det är en gammal trotjänare som gärna vill vara med i gänget, säger Inga-Lena samtidigt som hon vänligt motar ut den rödvita kossan ur ladugården. Kossan står sedan och tittar in under hela mjölkningen och liksom smackar i luften när de mjölkande korna får sitt kraftfodergodis.
Före utfodring och mjölkning ser Inga-Lena till att de nyfödda kalvarna får komma till sina mammor.
- Korna får ha kalvarna hos sig den första tiden. Jag brukar säga att de tar en spene och jag tar tre. Att kalvarna får vara där tjänar vi alla på. Kor och kalvar blir friskare och stämningen blir mer harmonisk, det känns rätt helt enkelt.
- Jag är född på Stora Askö, men uppväxt i Västervik, berättar Inga-Lena Lundström, under tiden som hon mjölkar. Där arbetade jag bland annat på Styckmästaren och senare på Elfa. Jag trivdes bra på Elfa och vi hade jätteroligt, men samtidigt längtade jag efter att arbeta med djur och jag fick en chans som avbytare på Krejstad utanför Gamleby där Carina Johansson lärde mig att mjölka och sköta korna.
- Det var min grej, det kändes i hela kroppen.
Inga-Lena Lundström köpte tolv kor som egentligen skulle gå till slakt och så började hon bygga upp sin verksamhet. Under sju år fanns hon på Dalsjö men sedan fick hon ultimatum att förlänga båsen eller flytta.
Hon letade lediga ladugådar över ett stort område och till slut hittade hon Vita gården i Smitterstad där det tidigare funnits mjölkproduktion inom KRAV, men där ladugården stått tom några år.
- Nu arrenderar jag här sedan ett år och har drygt 20 mjölkande kor och ett 40-tal ungdjur och köttdjur. Jag är med i KRAV trots att mjölken jag levererar hälls i samma tankbil som mjölken från gårdarna runt omkring. Korna mjölkar bra och det går hyfsat ekonomiskt. Men jag får arbeta mycket som sagt, än så länge har jag inga mekaniska hjälpmedel, förutom utgödslingen, utan sköter all utfodring med skottkärra.
- Mina favoritkossor är jersey och SRB, men jag har några SLB också i besättningen. Drömmen är att bygga om en del av ladugården till ligghall, jag har fått ett förslag från Hushållningssällskapet. I så fall skulle jag kunna ha 40 mjölkkor och då skulle det bli bättre ekonomi. Jag jobbar ofta själv men får regelbundet hjälp av min före detta make och min son.
Ett par timmar tar hela mjölkningen på morgonen med diskning av rörsystemet och rengöring i ladugården. Sedan väntar alla andra sysslor på gården och varje kväll är det mjölkning igen. Först vid niotiden på kvällen är hon ledig.
- Ändå är det här livet för mig, skrattar Inga-Lena Lundström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!