Hon fick vänta ett halvår på krisstöd
Ida Svensson utsattes för hot och våld av en vårdtagare på boendet där hon jobbade. Efteråt erbjöds hon krissamtal, men hon fick vänta ett halvår innan hon fick en tid. I dag är hon kritisk till hur hennes chef skötte händelsen.
Förlorat förtroende. Chefen på äldreboendet gjorde inte tillräckligt när en vårdtagare trakasserade omgivningen. Då bytte Ida Svensson jobb. Foto: Matilda Ahl
Foto:
- Han blev svart i blicken och sa att han skulle skjuta oss och dränka oss. Han smällde till mig, berättar Ida Svensson som har jobbat som undersköterska i drygt fem år.
Ida Svensson var sjukskriven några dagar efter angreppen. Mannen blev kvar. Personalen pratade med enhetschefen, men inget hände.
- Vi var inte utbildade för att hantera något sådant här och hade inga rutiner. Vi klarade helt enkelt inte av det. Hon sa att så här är det, och att det kommer komma fler sådana vårdtagare hit, berättar Ida Svensson.
Även de andra boende på hemmet påverkades av mannens beteende.
- Vi märkte att de hade svårt att äta och sova. När man är gammal och dement behöver man lugn och ro omkring sig, säger Ida Svensson.
Åtgärderna kom först när personalen gick till facket. Mannen flyttades till ett annat boende. Men han kunde inte stanna där heller och skickades tillbaka. En natt gick han bärsärkargång och höll personalen och de andra boende i skräck.
- Nattflickan kände sig så otrygg att hon ringde till sin man så att han kunde vakta medan hon jobbade, berättar Ida Svensson.
Det slutade med att vårdtagaren omhändertogs av polisen.
Efter händelserna i oktober skulle Ida Svensson få krisstöd genom företagshälsovården. Men hon fick höra av sin chef att det inte fanns någon tid förrän i januari. Januari kom och gick utan besked, och i april kom krisstödet på tal igen. Då kände Ida att hon redan hade fått prata av sig med kollegor och vänner och att krisstödet inte behövdes.
Krissamtal beställs hos företagshälsan av den anställdes chef. På Stegeholmshälsan i Västervik känner man inte alls igen att det skulle ta flera månader innan man får en tid för krissamtal. Någon sådan kö existerar inte.
- Jag vet inte vad som kan ha hänt i det här fallet och kan inte uttala mig om det. Men krisstöd ska ges så fort som möjligt, säger Kicki Johansson som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Västerviks kommun.
Enhetschefen på boendet meddelar att hon inte kan uttala sig om händelsen, och hänvisar till tystnadsplikten. Hon förklarar också att det inte finns några enhetliga rutiner för situationer med hot och våld eftersom varje fall är unikt.
I dag jobbar Ida Svensson på ett annat boende. Händelserna sporrade henne att engagera sig fackligt och i dag utbildar hon sig till att bli skydds- och arbetsplatsombud inom Kommunal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!