Hon ger talet tillbaka till afasipatienter
Tröghet i talet, nedsatt hörförståelse och ordglömska. Det är några av många symptom vid afasi, som cirka 12 000 svenskar lider av. Men det går att hitta tillbaka till sitt tal med hjälp av logopeder och en lyhörd omgivning.
Ger redskap för tal. Anna Pettersson är logoped på Västerviks sjukhus och hjälper många patienter med afasi att kommunicera igen. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Det är inte ovanligt att det område i hjärnan som styr talet delvis slås ut efter en stroke eller vid neurologiska sjukdomar. Det innebär att signaler från hjärnan till talet inte fungerar som det ska.
- Afasi kan drabba talet på många olika sätt, och det finns olika typer av svårigheter, säger Anna Pettersson som arbetar som logoped på Västerviks sjukhus.
Tröghet i talet och problem att uttala ord är några svårigheter som kan uppstå vid afasi. Andra svårigheter för afatiker kan vara att höra ett ord, men inte komma ihåg vad det betyder. Det kan även uppstå problem runt grammatik.
- Ibland kan afasi yttra sig i att personen vet vad man ska säga, men sedan kommer det ut något helt annat som är obegripligt för den man pratar med. Tanken är alltså klar men svår att formulera.
Många afatiker upplever en känsla av utanförskap när tanken finns i huvudet men språket är skadat.
- Det är så klart väldigt jobbigt och frustrerande att inte kunna göra sig förstådd. Det uppstår ofta missförstånd, och kan man inte tala hamnar man lätt utanför ett socialt sammanhang. Många afatiker blir också behandlade som mindre vetande när de inte kan kommunicera.
Logopederna på Västerviks sjukhus försöker att snabbt komma igång med de talsvårigheter som kan följa efter exempelvis en stroke.
- Det finns olika tekniker beroende på vilka svårigheter man har, men exempelvis kan man lära sig att formulera meningar med hjälp av bilder som läggs i rätt ordning samtidigt som man berättar.
Att öva upp sitt kroppsspråk är också en viktig del i att förbättra förmågan att kommunicera.
- Det är viktigt att kunna visa med gester så mycket som möjligt för att komplettera orden.
Genom att använda gester kan även anhöriga och arbetskamrater underlätta ett samtal. Det är även viktigt att inte använda krångliga ord eller snabbt växla mellan samtalsämnen.
- Det är viktigt att ta sig tid när man pratar med en person som har afasi. Är man stressad känner afatikern det och då låser sig talet ibland helt, eller så går det i alla fall sämre och tar längre tid att få fram det som skulle sägas, säger Anna Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!