Enligt det nya försörjningskravet måste arbetskraftsinvandrare tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige, just nu drygt 27 000, för att få arbetstillstånd. Kravet börjar gälla den 1 november.
I Västerviks kommun är det få av de anställda inom äldreomsorgen eller funktionsstöd som når upp till den lönenivån – oavsett om det handlar om infödda svenskar eller invandrare.
– Västerviks kommun ligger lägre lönemässigt, men detsamma gäller även andra små kommuner i landet, säger Linda Lindgren, enhetschef inom funktionsstöd.
Än så länge vet hon inte exakt hur många av hennes anställda som kan tvingas sluta i förlängningen, men hon befarar att det kan beröra flertalet.
– Vi har påbörjat en översyn. Det är inte klart, men det finns sju tillsvidareanställda och tio vikarier som vi misstänker kan beröras.
Vad kan det få för konsekvenser?
– Att vi tappar jätteduktiga medarbetare som gör ett fantastiskt jobb. Det är fruktansvärt. Det är känt att vi har svårt att rekrytera, både sommarpersonal och till fasta tjänster, och det här kommer absolut inte göra det lättare.
Hon sticker inte under stol med att verksamheten kan påverkas om man förlorar så många medarbetare på samma gång.
– Kvaliteten i verksamheterna riskerar att påverkas om vi tappar erfarna medarbetare. Det här handlar om jätteduktiga, integrerade personer som arbetat länge hos oss. Det blir ett jättetapp.
Linda Lindgren berättar att många av de man misstänker kan komma att beröras kom hit som ensamkommande barn eller ungdomar i samband med flyktingvågen 2015.
– Ett fåtal av dem har permanent uppehållstillstånd, de söker kontinuerligt arbetstillstånd.
När fick ni veta om det nya lagkravet?
– Jag fick information förra onsdagen om att det här klubbats igenom. Som jag förstår det har lagförslaget funnits länge, men man har hoppats att det inte ska gå igenom. Jag har inte känt till det innan och beslutet gäller utan undantag från 1 november vilket inte ger någon vidare framförhållning.
Har du pratat med de anställda som kan beröras?
– Vi har skickat ut information till våra medarbetare som kan beröras. Det känns fruktansvärt att som arbetsgivare komma med det här beskedet. Det är inget jag samtycker till.