maskrosblommor i currysmultronblad i salladen.Jacqueline Schriefers första möte med örter var när hon bestämde sig för att göra bröstkarameller på spetsgroblad under uppväxten i Tyskland. Hon minns än i dag det misslyckade försöket.
- Smeten blev hård som sten och satt fast i kastrullen, skrattar hon.
Nu, många år senare, har hon hunnit skaffa sig goda kunskaper och även hållit i flertalet kurser i ämnet. Hemma på vinden torkar hon växter som sedan packas i pappkassar för senare användning.
För Jacqueline Schriefer är plockandet av växter ett stort intresse.
- Människan har alltid levt i samklang med naturen, men sättet som vi lever på i dag gör att vi kommer bort från naturen. Personligen trivs jag med att ta tillvara på det som växer i skog och mark. Det gör livet vackrare
Stadsmiljöer är inte idealiska växtinsamlingsplatser, men när vi börjar prata om alm nämner Jacqueline Schriefer att det växer almar i Stadsparken.
- Almfrön går att tillreda som tsatsiki eller ha i sallad. De smakar som gurka och har en lätt nötsmak.
En annan mycket användbar växt är kirskål.
- Den kan användas istället för spenat, i pajer, grytor och spagettisåser samt rå i sallader.
Lätt att känna igen är rönnen vars blad är mycket proteinrika och goda att ha i sallad. De har en kärv nötaktig smak, enligt Jacqueline Schriefer.
Växterna är godast tidigt på säsongen men går att plocka även senare. Vissa växter, exempelvis nässlor, växer upp igen och kan skördas flera gånger under sommaren.
Själv har hon plockat halvdåliga tussilagoblad så sent som i november.
- Jag minns när barnen hade hosta och mitt förråd med tussilagoblad tog slut. Då gick jag ut och plockade trots att det nästan var vinter.
Ett annat hälsoknep som Jacqueline Schriefer har är infrysta rönnbär.
- Rönnbären är rika på antioxidanter och jag försöker vara duktig och äta några stycken då och då.
Recept
Te
Cirka 1 tsk torkad eller 1 msk färsk växt per kopp. Häll över det kokande vattnet, lägg på lock och sila av efter 5-10 minuter. Smaksätt med honung, socker eller citron. Lämna en blomma eller en kvist i, det ser vackert ut.
Maskrossallad
4 portioner
Klipp cirka 20 medelstora maskrosblad i mindre bitar, ta fina blad eller avlägsna bitar som är angripna av ohyra.
Lägg en stund i ljummet vatten, då minskar den beska smaken. Man kan till och med tillsätta lite salt, då minskar det
beska, som är det nyttiga, ännu mer.
Skär en halv lök i små bitar, salta, tillsätt de avrunna maskrosbladen.
Stänk över olja, vinäger, eventuellt lite ketchup, paprika, även curry och en skvätt vatten.
Blanda allt och garnera med maskrosblommor. Om du vill: skivade rädisor, oliver, fetaost, grönmögelost, tomat- eller apelsinbitar samt andra salladssorter.
Böcker
Kan man äta sånt? Inger Ingmansson, Prisma
Vilda växter som mat och medicin, Stefan Källman, ICA bokförlag
Stora boken om örter och kryddor, Sarah Garland, W&W
Vår örtabok, Lesley Bremness, Rabén Prisma
Naturläkeboken, Raimo Heino, Rabén Prisma
Örtmedicin och växtmagi, Finn Sandberg, Det Bästa
Örtbibeln, Peter McHoy och Pamela Westland, Könemann
Den nordiska floran, Bo Mossberg, W&W