Höögs måleri rasar mot Målareförbundet

Höögs måleri vill ta emot praktikanter genom arbetsförmedlingen – men Målareförbundet sätter stopp. "Det är bedrövligt", säger Mattias Höög, vd.

Mattias Höög på Höögs måleri är kritisk till Målareförbundet. Som i sin tur är kritisk mot Höögs måleri.

Mattias Höög på Höögs måleri är kritisk till Målareförbundet. Som i sin tur är kritisk mot Höögs måleri.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-05-19 17:30

Arbetslösheten bland ungdomar är hög – samtidigt som måleribranschen skriker efter folk. Höögs måleri har kommit överens med arbetsförmedlingen om att ta emot praktikanter, som kan anställas som lärlingar efter praktikperioden om båda parterna är överens.

Men Målareförbundet accepterar inte överenskommelsen, utan hänvisar till att ungdomarna ska anställas enligt lärlingssystemet. Det tycker Mattias Höög, vd för Höögs måleri, är orimligt.

– Vi försöker ungdomar som vill bli målare, men då är jag tvungen att anställa dem från första stund. Det finns de som inte hållit i en pensel, och kanske tröttnar efter en vecka.

För att komma runt Målareförbundets regler har Mattias Höög bildat ett bemanningsföretag. Genom bemanningsföretaget tog han nyligen in en tjej som avslutat gymnasiet, och var intresserad av att bli målare. Det fungerade bra, och nu ska hon anställas som lärling.

– Jag vill ge ungdomarna chansen. Men hade jag inte tagit in henne via bemanningsföretaget hade det inte gått. Det är för bedrövligt. Alla har inte möjlighet att starta ett bemanningsföretag, tycker Mattias Höög.

Han förklarar att lärlingar visserligen har en uppsägningstid på endast två veckor, men att anställa någon kräver ett stort engagemang från företaget.

– Jag har ingen lust att köpa grisen i säcken. Genom praktiken kan man skapa sig en uppfattning om människan, och den kan känna på och testa alla moment inom målaryrket.

Praktikperioden är mellan en och tre månader, och betalas av Försäkringskassan. Mattias Höög tycker att Målareförbundet borde acceptera en sådan deal, särskilt med tanke på den brist på målare som råder.

– Inga unga söker sig till måleriyrket.

Nicklas Ringman, som är ansvarig för regionen som Västervik tillhör på Målareförbundet, är kritisk till Höögs måleris agerande. Bemanningsföretaget har inte tecknat något kollektivavtal med Målareförbundet och de personer som anställs där får därför inte avtalsenliga löner för målare.

– Följer man inte avtalen så förstör man för hela branschen, säger Nicklas Ringman.

Han menar att Höögs måleri försöker kringgå systemet, och att företaget i stället borde använda sig av branschens eget lärlingssystem – där det är möjligt att ta in även personer som inte gått målarskola. De ungdomar som anställs via bemanningsföretaget får sämre förutsättningar än de som anställs som lärlingar.

– De gör det här för att utnyttja de bidrag man kan få.

På Höögs måleri menar man att det här är ett sätt att komma åt bristen på målare?

– Det är en fråga som bör lösas centralt, och som vi jobbar med i hela branschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om