Västervik hör till de kommuner i landet som har lägst lärarlöner. 2013 är det meningen att Västervik ska röra sig uppåt i statistiken. Då finns det 11,5 miljoner kronor avsatta för en lönesatsning.
- Det är ett bra belopp. Förra året hade Kalmar 7,5 miljoner avsatta för lärarnas löneökningar. Kalmar är dessutom en större kommun, säger Sandra Andersson, Lärarförbundets ordförande.
Samtidigt säger hon att det finns en oro att beloppet ska bantas. I juni ska kommunen ta en ny budget för 2013. Då kan mycket ändras.
På tisdagen uppvaktades Harald Hjalmarsson, Christine Rampeltin-Molin och Tomas Kronståhl med varsin blomma. Med blomman följde ett kort med texten "Tack i förskott" och ett USB-minne med statistik om lärarlöner.
- Det finns en OECD-studie som visar ett tydligt samband mellan lärarlönerna i ett land och studieresultaten, säger Sandra Andersson.
Hon tar Finland som ett närliggande exempel, där läraryrkets status är högre.
- Då blir det fler sökande till lärarutbildningarna. Man kan välja de bästa. I Sverige har man svårt att fylla utbildningarna. Vad händer med skolan om de som utbildas till lärare hade utbildningen som andra- eller tredjehandsval, undrar hon.
Hon nämner ytterligare en undersökning som exempel där man frågade svenska ungdomar om de kunde tänka sig att bli lärare. De svarade "nej", och nämnde lönen som det argument som skulle kunna få dem att ändra sig.
- Det lönar sig inte att utbilda sig till lärare. Varför ska man bli mattelärare när man kan få bättre betalt som systemvetare eller civilingenjör, undrar Sandra Andersson.
Närmast stundar centrala förhandlingar om ett nytt avtal för lärarna. Därefter kommer det att bli lokala förhandlingar i Västervik.
- Västervik bör ta sin del av ansvaret. Sveriges 290 kommuner är tillsammans den största arbetsgivaren för lärare, säger Sandra Andersson, och hoppas att blomman ska beveka politikerna.