– Vi hoppas att det ska komma hit tornfalkar så jag ska sätta ut såna här lådor, säger Bo Lewander i Tjust Fågelklubb.
Fågelentusiasterna i klubben ingår i arbetsgruppen för den nya våtmarken vid Källsåker Hermanstorp. Tillsammans med Västerviks kommun, Stiftelsen Västerviks museum och Källsåkers gård – de som äger marken – ska de jobba fram en plan för våtmarksområdet. Det är ännu ganska tidigt i processen. Projektet har precis blivit ett Lona-projekt, vilket innebär att statliga pengar är med och finansierar. Hittills har man grävt en fosfordamm och gjort i ordning våtmarksområdet, framöver ska man bygga fågeltorn, anlägga vandringsstigar och sätta upp informationsskyltar.
Och så ska man locka hit fåglar förstås. I förlängningen även fågelintresserade turister.
– Jag hoppas på glada och tornfalk, det är exklusiva arter. Vi har haft mängder med sångsvanar och gäss, och tranor brukar häcka här. Vi är jätteglada för den här vattenspegeln och önskar att det ska bli ett attraktivt område för fåglar, säger Bo Lewander.
– Miljön finns redan, nu ska fågelklubben hjälpa oss att fixa boenden åt fåglarna, säger Dennis Wiström.
Den planerade vattenspegeln som man har grävt ut för kan man dock få vänta på, säger projektledaren Dennis Wiström. Målet är att få en vattennivå som ligger i höjd med hur vattennivån troligtvis var under bronsåldern – det för att passa in i området med bronsålderskusten på andra sidan gärdet – och om det skulle komma rikligt med regn så skulle det kunna bli fina vattenspeglar. Men Dennis Wiström säger att bristen på snösmältning under de senaste två vintrarna och förra årets torka varslar om ännu en torr sommar.
– Jag tror på att det kommer komma vatten, fast kanske inte i år.
2019 ska projektet vara klart och Dennis Wiström säger att det finns många vinster med våtmarken, inte bara ett rikare fågelliv. Man vill filtrera grundvattnet och minska transporten av fosfor till andra vattendrag. I dagsläget är våtmarksområdet 3,5 hektar men det finns potential för att göra området större. Sammanlagt 15 000 kubik jord har man flyttat på och byggt kullar av. Dennis Wiström säger att det kommer bli en deltakänsla på området.
– Jag vill ha betesdjur ända ner till vattnet. Om något år kan vi skörda resultat och 2019 är området nog ganska känt.